Dotovaný benzín len pre domácich: EÚ začala právne kroky proti Maďarsku, vadia jej diskriminačné ceny pohonných látok

, ČTK Foto: TASR/Ladislav Vallach

Nariadenie v Maďarsku stanovuje, že majitelia vozidiel so zahraničnou poznávacou značkou nemôžu využívať štátne dotácie. Na čerpacích staniciach  tak títo občania iných krajín EÚ platia vyššie ceny.

Európska komisia (EK) začala právne kroky voči Maďarsku, vadia jej diskriminačné ceny pohonných hmôt pre vozidlá so zahraničnou poznávacou značkou. Podľa dnešného oznámenia EK je opatrenie Maďarska v rozpore s pravidlami vnútorného trhu, komisia preto začala voči Maďarsku konanie o porušení povinností.

Podľa komisie platí majitelia vozidiel s maďarskou poznávacou značkou za palivo o 60 až 70 percent menej. Vláda premiéra Viktora Orbána zaviedla zľavu v súvislosti s vysokými cenami energií.

Komisia vyzvala Maďarsko, aby dodržiavalo pravidlá voľného pohybu tovaru a osôb v rámci EÚ vrátane dopravných služieb. Najmä v súčasnej situácii je podľa EK dôležité, aby vnútorný trh fungoval a zmiernil dopad vojny na Ukrajine na ekonomiku. Individuálne opatrenia na vnútroštátnej úrovni a diskriminačné pravidlá nie sú podľa komisie riešením.

Ak Maďarsko v čase konania nerozptýli obavy komisie, môže exekútíva Únie podať žalobu na Európsky súdny dvor. Maďarsko sa má vyjadriť do dvoch mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy