Odborník radí: Nemôžete mať rovnakú poistku ako váš sused

, PR článok

Každý je jedinečný, preto potrebuje životné poistenie presne na mieru.

Generali ako prvá poisťovňa na slovenskom trhu vyvinula poistenie, ktoré je prispôsobené rizikám vyplývajúcim z povolania, veku a pohlavia a kryje aj špeciálne ohrozenia, ktoré nepokrýva žiadna štandardná ponuka. O výhodách tohto inovatívneho poistenia v porovnaní so štandardnou ponukou nám porozprával Peter Koštival, riaditeľ personálneho poistenia poisťovne Generali.

Aktuálne ponuky životného poistenia na trhu sú si viac-menej podobné. Prečo ste sa v Generali rozhodli vydať inou cestou?
V Generali sme si uvedomili potrebu zmeniť prístup k životnému poisteniu, ako ho poznáme dnes. Každý klient je rozdielny a má aj rozdielne požiadavky na životné poistenie a jeho krytie. Preto sme sa rozhodli urobiť malú revolúciu v životnom poistení a vydať sa cestou segmentovaného prístupu. Jednotlivým skupinám ľudí tak dnes dokážeme ponúknuť životné poistenie presne na mieru ich potrebám.

Čo si máme predstaviť pod segmentovaným prístupom? 
Vysvetlím to na jednoduchom príklade. Ak ste mladá žena pracujúca v administratíve a plánujete si časom založiť rodinu, nemôžete mať rovnaké poistenie ako študent bez záväzkov či váš sused právnik, ktorý spláca hypotéku. Každý z nich je v inej životnej situácii a má iné finančné potreby. Je to zjednodušene povedané, ale tak, ako by im nesedel rovnaký sveter, nebude im sedieť ani to isté životné poistenie. Iné poistné krytie totiž potrebuje človek, ktorý má úver, a iné ten, kto je živiteľom rodiny. V Generali sme sa však rozhodli posunúť tento prístup na vyššiu úroveň a na jednotlivé poistné krytia prihliadať ešte detailnejšie z pozície rôznych skupín ľudí, ktorí majú niečo spoločné, či už je to vek, pohlavie alebo povolanie. 

To znamená, že napríklad úradník by nemal mať rovnaké životné poistenie ako vodič z povolania, ak sú inak v rovnakej životnej situácii a v totožnom veku?
Presne tak. To, na aké ochorenia môžeme počas života ochorieť, totiž nepredurčuje len genetika, ale aj spôsob života, aký vedieme, pohlavie, vek a v neposlednom rade práca, ktorú vykonávame. V práci strávime prevažnú časť dňa a naša profesia má veľký vplyv na ochorenia, ktorým môžeme čeliť. Pri povolaniach s vysokým pracovným nasadením sa najčastejšie rozvinú srdcovo-cievne ochorenia. Zamestnanci v administratíve majú vplyvom sedavého zamestnania problémy s chrbticou a sú náchylnejší na ochorenia spôsobené zlou životosprávou. Iným zdravotným komplikáciám čelia grafici či IT špecialisti, napríklad sa u nich častejšie vyskytuje syndróm karpálneho tunela či ochorenia očí. U vodiča z povolania zasa ide o vysoké riziko dopravnej nehody a s tým spojené vážne zranenia. Dobré životné poistenie by malo všetky tieto faktory reflektovať. 

Aké povolania sa nájdu vo vašej ponuke?
Z hľadiska profesie máme aktuálne päť segmentov. Každý z nich zahŕňa širšiu škálu rôznych povolaní, ktoré charakterizuje častejší výskyt určitých ochorení, na ktoré je možné tieto profesie špeciálne poistiť. 
Pred dvoma rokmi sme predstavili prvé tri segmenty – Energický manažér a právnik, Ochranca zdravia a Počítačový mág. Životné poistenie pri týchto segmentoch zohľadňuje faktor stresu, vyhorenia, sedavého zamestnania či v prípade zdravotníckych pracovníkov riziko nákazy infekčným ochorením. Minulý rok sme pridali životné poistenie pre profesionálnych vodičov, ktoré kryje zranenia následkom dopravnej nehody, ale aj situácie, keď príde vodič o vodičské oprávnenie, a teda aj o prácu. A zatiaľ poslednou novinkou je životné poistenie špeciálne pre ľudí pracujúcich v administratíve. Pre tento segment je typický sedavý spôsob života a práca s počítačom, s ktorými sa spájajú problémy s chrbticou či syndróm karpálneho tunela. Poistenie pre administratívnych pracovníkov zároveň poskytuje aj špeciálne krytie pri ochorení na cukrovku druhého typu s inzulínovou liečbou, ktorej výskyt u ľudí každým rokom narastá, či pri implantácii kardiostimuátora alebo defibrilátora pri problémoch so srdcom. 

Hovorili ste, že segmenty rozdeľujete nielen na základe profesie, ale aj pohlavia a veku…
V našej ponuke máme aj špeciálne poistenie vytvorené s ohľadom na vek. Okrem poistenia pre deti dokážeme poistiť aj študentov, ktorí radi cestujú a čelia tak vyššiemu riziku, že sa zo zahraničia vrátia s cudzokrajnou chorobou. Takisto stále aktívni seniori u nás dostanú životné poistenie so špeciálnym krytím úrazov a iných komplikácií súvisiacich s vekom, ako aj s pripoistením rakoviny. Minulý rok sme rozšírili ponuku o životné poistenie pre ženy s nadštandardným krytím rizík, ktoré súvisia s tehotenstvom, materstvom, narodením dieťaťa s vrodenou chybou či s inými typicky ženskými ochoreniami. 

Podľa čoho vyberáte jednotlivé segmenty? 
Na životné poistenie nazeráme z pozície celoživotného partnera našich klientov a zameriavame sa tak na skupiny ľudí, ktorí sú náchylnejší na výskyt určitých ochorení či zranení a zároveň pre nich na trhu chýba adekvátna alternatíva životného poistenia. V tomto smere sú nám veľmi nápomocné aj spätné väzby od našich obchodníkov a klientov, ktorí nám dávajú zaujímavé podnety na to, ktorým smerom sa pri kreovaní produktu uberať. 

Aké sú ďalšie výhody pre klienta pri segmentovanom životnom poistení v porovnaní s tým štandardným?
Okrem toho, že segmentované životné poistenie na rozdiel od štandardného životného poistenia kryje aj špeciálne riziká, ktoré priamo súvisia s výkonom povolania, vekom či s pohlavím, jeho veľkou výhodou je aj podpora zdravia klientov formou prevencie. Klienti získavajú okrem poistnej ochrany aj možnosť čerpať príspevky na lekárske prehliadky, kúpeľnú liečbu, očkovanie, semináre či na rehabilitácie. Príspevky na prevenciu sú navrhnuté presne podľa potreby daného segmentu. K životnému poisteniu si môže klient dojednať za zvýhodnenú cenu aj cestovné poistenie na dobu neurčitú či poistenie občianskej zodpovednosti a prenosných smart zariadení, ktoré kryjú nielen poistenú osobu, ale aj jednotlivých členov domácnosti.

Viac o segmentovanom životnom poistení od Generali sa dozviete na https://www.generali.sk/pre-obcanov/zivotne-poistenie/.

Súvisiace články

Aktuálne správy