Rušia sa kapacitné obmedzenia vo väčšine prevádzok,otvorené môžu byť dlhšie

Počnúc sobotou (26. 2.) sa rušia kapacitné obmedzenia vo väčšine prevádzok. Obchody obmedzené otváracie hodiny nemajú, prevádzkam služieb sa zase predĺžia od 5.00 h do polnoci. Vyplýva to z nových vyhlášok Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.
Prevádzky smú podľa novej vyhlášky naďalej umožniť vstup do vnútorných i vonkajších priestorov len osobám s prekrytými hornými dýchacími cestami. Musia zabezpečiť dezinfekciu, zachovávanie minimálne dvojmetrových odstupov a časté vetranie či dezinfekciu dotykových plôch.
Služby môžu pre klientov byť otvorené od 5.00 h do polnoci, vyhláška však stanovuje výnimky. Medzi nimi sú čiastočne aj prevádzky verejného stravovania, stánky či ambulantný predaj pokrmov a nápojov – podmienkou je, aby po polnoci predávali len pokrmy a nápoje zabalené so sebou, alebo prostredníctvom donáškovej služby.
Obmedzené prevádzkové hodiny sa nevzťahujú na kúpele na základe lekárskeho predpisu, veterinárne ambulancie, odťahové služby, práčovne, čerpacie stanice, pohrebné služby alebo služby technickej a emisnej kontroly. Výnimku majú aj advokáti, notári, súdni exekútori, mediátori, dražobníci, rozhodcovia, znalci či tlmočníci. Neobmedzene môžu fungovať aj zberné dvory, ubytovacie služby a školské, nemocničné, závodné či podobné kuchyne a jedálne.
Pri taxislužbách takisto neexistuje časové obmedzenie a po novom sa ruší aj doterajšia limitácia počtu prepravovaných osôb. Obmedzené hodiny neplatia ani pre prevádzky lanových dráh a vlekov.

Súvisiace články

Aktuálne správy