Odpovede na tri najčastejšie otázky Slovákov o peniazoch

, Swiss Life Select Foto: getty images

Slováci sa o svoje peniaze začínajú zaujímať. Nútia ich k tomu zvyšujúce sa ceny a inflácia, ktorá pokorila mnohoročné úrovne. A preto sa často pýtajú, čo robiť, aby sa ich peniaze neznehodnocovali, do čoho je najlepšie investovať a či sa skutočne oplatí vložiť úspory do kryptomien.

Ceny nehnuteľností ale aj spotrebného tovaru sa zvyšujú. Inflácia je najvyššia za celú dekádu rokov. Kryptomeny lákajú investorov nadštandardnými ziskami. Toto sú témy, ktoré Slovákov aktuálne zaujímajú. Vybrali sme preto tri najčastejšie otázky, na ktoré vám odpovie Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Čítal som o inflácii za minulý rok. Chcem mať peniaze uložené tak, aby mi ich neznehodnocovala. Kam mám investovať?
Zverejnené čísla o miere inflácie sa týkajú histórie, to znamená, že úspory sú už znehodnotené a nič sa s tým urobiť nedá. Vhodným umiestnením úspor sa dá zabrániť ďalšiemu znehodnocovaniu alebo ho môžete aspoň stlmiť. Inflácia tu bude aj v budúcnosti, avšak o jej výške sa vždy budú viesť iba diskusie. Nikto nepozná presné dáta z budúcnosti a teda ani nevie, aký minimálny výnos je potrebné dosiahnuť na porazenie inflácie.

Hľadanie investičného nástroja, ktorý by svojim výnosom kopíroval mieru inflácie, je ako hľadanie svätého grálu. Je to akoby ste sa snažili nájsť niečo, čo zhodnotí vaše úspory takým tempom, ako sa zvyšujú ceny potravín, liekov, energií či nákladov na bývanie. Pritom každý sa pri nakupovaní správa inak a preto sa každého zdražovanie dotkne inou mierou. Číslo, ktoré vyjadruje infláciu je len akýmsi priemerom, takže je skôr vhodné len na všeobecné porovnávanie.

Áno existujú dlhopisy, ktoré sú naviazané na infláciu, ale tie nie sú pre Slovákov vhodné. Nie sú totiž naviazané na rast cien individuálneho spotrebného koša a ani na slovenskú infláciu. Takto zamerané dlhopisy sú najskôr americké, kanadské, britské alebo indické emisie. Ak neplánujete svoje úspory minúť v týchto krajinách, je zbytočné, aby ste ich chránili pred tamojšou infláciou.

Správne investovanie môže byť spôsob, ako bojovať s infláciou, treba však počítať s tým, že je spojené s rizikom a toto riziko sa nedá úplne odstrániť. Môžete ho však zmierniť a to diverzifikáciou, teda investovaním do viacerých investičných aktív od rôznych správcov, a tiež rozložením investície v čase a investovaním na dlhý čas.
 

O dva, možno tri roky plánujem kupovať nehnuteľnosť. Mám už niečo našetrené, a to chcem použiť na jej financovanie. Do čoho ich mám investovať, aby som netratil?
Ak hľadáte aktívum, ktorého cena vzrastie za požadovaný čas aspoň o toľko, o koľko zdražie nehnuteľnosť, mali by ste si vziať úver a kúpiť si danú nehnuteľnosť. Nič nedokáže mať taký výnos, ako samotná nehnuteľnosť.

Aj realitný fond by bol v tomto prípade len čiastočné riešenie. Slovenské realitné fondy investujú do širokého spektra nehnuteľností – logistické parky, obchodné centrá, administratívne budovy a podobne. Rezidenčné nehnuteľnosti v nich majú skôr symbolické zastúpenie a netýkajú sa vlastníctva ale skôr budovania (developingu). Zahraničné realitné fondy síce investujú aj do rezidenčného bývania, jeho cenový vývoj však zohľadňuje tamojšie a nie slovenské podmienky.

Všade čítam o kryptomenách a pozeral som si ich vývoj. Teraz to výrazne kleslo. Ako sa dá do nej investovať a oplatí sa to vôbec?
Pri pohľade na grafické znázornenie vývoja akejkoľvek kryptomeny je jednoduché povedať, kedy sa vyplatilo kúpiť a kedy predať. Nepredvídateľnosť vývoja robí z tejto investície veľmi rizikový prípad.

Je tiež otázne, čo kryptomeny v skutočnosti predstavujú. Na jednej strane skupina držiteľov kryptomenu považuje za dlhodobé aktívum, ktorého hodnota sa bude zvyšovať. Ďalšia skupina sa nazdáva, že kryptomena má nielen odolať krachu menového systému, ale má schopnosť ho aj nahradiť. Vnímajú ju ako jedno z mnohých platidiel, ktoré v sebe nemá zabudovaný inflačný mechanizmus.

Kým cenné papiere, ako sú akcie či dlhopisy, predstavujú určitú povinnosť emitenta a sú s nimi spojené práva, pri vlastníctve kryptomeny takéto nároky z jej podstaty nevyplývajú. Komodity ako kovy, suroviny či plodiny sa ťažia, resp. pestujú pre ďalšie spracovanie. Aj kryptomeny sa ťažia, avšak preto, aby sa predali za štandardnú menu alebo vymenili za tovar či službu u obchodníka, ktorý ich akceptuje.

Kryptomeny sú vynikajúci nástroj na prevod majetku naprieč planétou. Túto vymoženosť však majú vďaka novej technológii blockchain. Tá sa však dá použiť aj na legálnu menu.

Ak uvažujete o investícii do kryptomeny, pozrite si ešte raz vývoj jej ceny (či už v eurách alebo dolároch). Zakryte si papierom pravú časť a pomaly odkrývajte vývoj. Pouvažujte, aká by bola vaša reakcia po prepadoch v desiatkach percent, keď neviete, aký bude ďalší vývoj.

Trh s kryptomenami je stále mladý a obchoduje na ňom relatívne málo ľudí. To z nich robí rizikový nástroj. Nespoliehajte sa na to, že obmedzené množstvo kryptomeny zaručí jej hodnotu. Koniec koncov, vo fyzickom svete je všetkého obmedzené množstvo. 
 

Viac o téme: kryptomeny

Súvisiace články

Aktuálne správy