Za zdražovanie potravín je zodpovedné OĽANO

Za zdražovanie potravín je zodpovedné hnutie OĽANO. Slovenských potravinárov pripravilo o 12,5 milióna eur. Uviedla to Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa mimoparlamentnej strany Hlas – sociálna demokracia.
Hnutie OĽANO a nekompetentnosť jeho dvoch agroministrov Jána Mičovského a Samuela Vlčana pripravilo podľa strany slovenských potravinárov o 12,5 milióna eur. Slovenskí spotrebitelia si vďaka tomu siahnu hlbšie do svojich peňaženiek. Financie, ktoré zostali nevyčerpané zo septembrovej COVID výzvy 1 agrorezortu, mali okamžite smerovať na riešenie protipandemických nákladov potravinárov druhou, správne nastavenou výzvou. Významne by sa tak stlmil tlak na enormné zvyšovanie cien potravín pre občanov Slovenska.
„Agrorezort klame, ak hovorí, že potravinárom nahradí absentujúcu COVID pomoc investičnými opatreniami. Nenahradí. Len samotné vyhodnotenie investičnej výzvy pre spracovateľov, ktorú nepochopiteľne pripravuje ministerstvo pod vedením nominantov OĽANO už neuveriteľný rok, bude trvať minimálne štvrť roka. Zrealizovanie projektov minimálne rok. COVID financie z EÚ pritom mohli byť vyplatené v priebehu dvoch-troch mesiacov,“ povedal Róbert Puci, nezaradený poslanec Národnej rady SR zo strany Hlas–SD.
Pripomenul, že COVID výzvu 1 v celkovej sume 20 miliónov eur vyhlásila Pôdohospodárska platobná agentúra na jeseň 2020. Ako je u OĽANO zvykom, bez diskusie s odbornou verejnosťou. Pre nesprávne nastavené podmienky sa tak z nej však vyčerpala len asi tretina, celkovo 7,42 milióna eur. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pod vedením OĽANO podľa Puciho totiž nepochopiteľne z výzvy vylúčilo niektoré sektory a podniky.
Rýchla pomoc na kritické protipandemické opatrenia sa tak podľa Hlasu nedostala k odvetviam, ktorými sú napríklad pekári, pečivári, cukrovinári, pivovarníci, cestovinári, mraziari, tukový priemysel, ale ani k spracovateľom medu. Vylúčené boli aj veľké podniky nad 250 zamestnancov, ktoré sú práve pre slovenský potravinársky sektor typické.
„Za zlyhanie, ktoré zdraží potraviny každému jednému obyvateľovi Slovenska, musí OĽANO vyvodiť politickú zodpovednosť. Priamo zodpovedný za vyššie ceny potravín je predseda Igor Matovič, ktorý svojho prvého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (obaja OĽANO) verejne nazval debilom. Uvidíme, ako onedlho nazve druhého. Škody, ktoré jeho nekompetentní nominanti doteraz napáchali, však budú zo svojich peňaženiek platiť všetci občania Slovenska,“ dodal Puci.

Súvisiace články

Aktuálne správy