Maďarsko nepredalo plánovaný objem dlhopisov

, TASR Foto: TASR/AP

Maďarsko nedokázalo predať plánovaný objem dlhopisov. Išlo o prvú aukciu po tom, čo Maďarská národná banka (MNB) v utorok (24. 8.) oznámila začiatok obmedzovania nákupu dlhopisov.

MNB v utorok zvýšila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 30 bázických bodov na 1,5 %, aby dostala pod kontrolu vysokú infláciu. Zároveň oznámila, že od tohto týždňa znižuje objem týždenných nákupov dlhopisov na 50 miliárd HUF (143,4 milióna eur) zo 60 miliárd HUF.

Maďarská agentúra na riadenie dlhu AKK vo štvrtok na aukcii troch sérií dlhopisov predala cenné papiere v objeme 35 miliárd HUF, pričom ponúkala dlhopisy v objeme až 55 miliárd HUF. Priemerné výnosy 5-ročných dlhopisov vzrástli na 2,31 % z 2,09 % na aukcii pred dvomi týždňami. Výnosy 10-ročných dlhopisov stúpli na 2,88 % z 2,84 % a 15-ročných dlhopisov na 3,28 % z 3,17 % na konci júla.

Keďže centrálna banka začala ukončovať monetárne stimuly, na trhu aktuálne panuje neistota. Podľa jedného budapeštianskeho obchodníka s dlhopismi "investori budú potrebovať ešte niekoľko aukcií, aby získali dôveru, že výnosy sa stabilizujú". Dodal, že postup MNB je veľmi opatrný a že je nepravdepodobné výrazné sprísnenie monetárnych podmienok.

Súvisiace články

Aktuálne správy