Eurostat: Únia sa vymanila z dvojitej recesie

, ČTK Foto: getty images

Ekonomika Európskej únie sa v druhom štvrťroku vrátila k rastu, a vymanila sa tak z dvojitej recesie, ktorú spôsobila pandémia Covid-19. Hrubý domáci produkt (HDP) EÚ sa oproti predchádzajúcim trom mesiacom zvýšil o 1,9 percenta, oznámil európsky štatistický úrad Eurostat. Potvrdil tak predbežný údaj z konca minulého mesiaca.

V prvom štvrťroku ekonomika EÚ klesla o 0,1 percenta po znížení o 0,4 percenta v posledných troch mesiacoch minulého roka. Po silnom oživení v minulom treťom kvartáli sa tak únijná ekonomika vrátila do recesie, ktorá sa zvyčajne definuje ako minimálne dva štvrťroky hospodárskeho poklesu za sebou.

V medziročnom porovnaní sa HDP zvýšil v druhom štvrťroku o 13,2 percenta. V predchádzajúcom štvrťroku naopak klesol o 1,3 percenta.

V samotnej eurozóne sa HDP zvýšil o dve percentá po poklese o 0,3 percenta v prvom štvrťroku, čo je tiež v súlade s predbežným údajom. V medziročnom porovnaní ekonomika krajín platiacich eurom stúpla o 13,6 percenta po poklese o 1,3 percenta na začiatku roka.

Najsilnejší medzikvartálny hospodársky rast podľa zatiaľ dostupných údajov vykázalo Portugalsko, kde sa HDP zvýšil o 4,9 percenta. O viac ako štyri percentá rástla tiež ekonomika Rakúska. Najslabší bol rast na Cypre, kde predstavoval 0,2 percenta. 

Medzinárodný menový fond (MMF) minulý mesiac zlepšil odhad tohtoročného rastu ekonomiky eurozóny na 4,6 percenta z predtým predpokladaných 4,4 percenta. Vlani sa podľa MMF ekonomika krajín používajúcich euro kvôli pandémii prepadla o 6,5 percenta.

Eurostat dnes tiež oznámil, že počet zamestnaných v eurozóne v druhom štvrťroku vzrástol oproti predchádzajúcim trom mesiacom o pol percenta. V celej EÚ bol potom vyšší o 0,6 percenta. V prvých troch mesiacoch zamestnanosť v oboch regiónoch klesla o 0,2 percenta. Medziročne sa zamestnanosť v krajinách platiacich eurom aj celej únie zvýšila o 1,8 percenta.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy