Rozpracované predaje domov v USA v máji vzrástli

Počet Američanov, ktorí podpísali kontrakty na kúpu domu, v máji medzimesačne vzrástol. To bolo prekvapujúce oživenie po mesiacoch ochladzovania trhu s bývaním, kde nedostatok voľných domov tlačí ich ceny na rekordné úrovne.
Národná asociácia realitných kancelárií (NAR) v stredu uviedla, že index rozpracovaných predajov domov v USA sa v máji 2021 zvýšil medzimesačne o 8 % na 114,7 bodu, čo je najvyššia hodnota od mája 2005. Na ilustráciu, v apríli dosiahla hodnota indexu 106,2 bodu.
V medziročnom porovnaní stúpol počet podpísaných kontraktov v máji o 13,1 %. Tempo ich rastu sa síce spomalilo z aprílových 51,7 %, ale dôvodom tohto strmého zvýšenia bol nízky porovnávací základ, keďže vlaňajšie reštrikcie na zastavenie šírenia nového koronavírusu zasiahli aj trh s bývaním.
NAR tiež uviedla, že všetky štyri regióny USA zaznamenali nárast podpísaných kontraktov.
Trh s bývaním stále láka kupujúcich vďaka nízkym úrokom z hypoték, aj keď nedostatok voľných domov tlačí ich ceny nahor.
Podpisy zmlúv sa považujú za barometer nákupov, ktoré sa uskutočnia v najbližšom mesiaci či dvoch. Májový medzimesačný nárast zmlúv bol zatiaľ len druhý v tomto roku 2021, ale potenciálne predpovedá silný záver letnej sezóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy