Poslaneckú novelu o dani z minerálneho oleja prerokuje plénum zrýchlene

Poslaneckú novelu zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja Národná rada (NR) SR prerokuje v tzv. zrýchlenom režime. Plénum to vo štvrtok schválilo na návrh vlády. Dôvodom skráteného legislatívneho konania je naliehavosť a rozsah identifikovaných problémov.
Skrátené legislatívne konanie podľa rezortu financií prispeje k stabilizácii podnikateľského prostredia v oblasti obchodovania s LPG a zabráni značným hospodárskym škodám, ktoré by mohli vzniknúť v hospodárstve SR napríklad zánikom niektorých podnikateľských subjektov a následným zvýšením nezamestnanosti.
Predkladatelia návrhu zákona poukázali na to, že zákonom z 27. novembra 2020 bola okrem iného prijatá legislatívna úprava, ktorou sa s účinnosťou od 1. júla 2021 zavádza nový (elektronický) systém vydávania povolenia na použitie daňovo zvýhodneného minerálneho oleja, odberných poukazov na odber daňovo zvýhodneného minerálneho oleja a evidencie spotreby daňovo zvýhodneného minerálneho oleja užívateľským podnikom. Zároveň sa za daňovo zvýhodnený minerálny olej ustanovil LPG so sadzbou dane 0 eur/1000 kilogramov.
Po nadobudnutí účinnosti zákona však boli identifikované závažné problémy v aplikačnej praxi s negatívnym dosahom na dotknuté subjekty. V zmysle zákona mali subjekty, ktoré majú záujem odoberať a dodávať na použitie alebo používať LPG ako palivo na výrobu tepla nezaťažené spotrebnou daňou, povinnosť požiadať o registráciu na colnom úrade, a to v termíne do 31. marca 2021. „Podnikateľské subjekty podnikajúce v oblasti obchodovania s LPG ako palivom na výrobu tepla začali upozorňovať na problémy s plnením zákonom ustanovených podmienok a procesov účinných od 1. júla 2021, najmä s dôrazom na možné likvidačné dôsledky na výkon podnikateľskej činnosti, respektíve s dôrazom na dosah novej zákonnej úpravy na také subjekty, ktoré doposiaľ daňovou legislatívou z oblasti zdaňovania minerálnych olejov neboli dotknuté vôbec,“ konštatuje sa v návrhu na skrátené legislatívne konanie.
Prijatím poslaneckej novely zákona sa podľa MF eliminuje počet subjektov, ktoré budú povinné mať povolenie na použitie daňovo zvýhodneného minerálneho oleja a umožní obchodovanie s týmto predmetom dane v požadovanom rozsahu. Cieľ legislatívnej úpravy, teda eliminácia daňových únikov a uplatňovanie jednotného režimu pre všetky daňovo zvýhodnené druhy minerálnych olejov, by mal pritom zostať zachovaný.

Súvisiace články

Aktuálne správy