Ruská centrálna banka zvýšila kľúčovú sadzbu na 5,5 %

Ruská centrálna banka v piatok zvýšila úrokové sadzby tretíkrát v tomto roku a signalizovala pokračovanie v sprísňovaní menovej politiky. Dôvodom je zrýchľovanie inflácie.
Kľúčová sadzba vzrástla o 50 bázických bodov na 5,5 % z 5 %, čo bolo v súlade s očakávaniami väčšiny analytikov.
Tempo rastu spotrebiteľských cien sa v máji zrýchlilo viac, než sa prognózovalo, a medziročná miera inflácie dosiahla 6 %, čo bolo najviac od októbra 2016, keď sa kľúčová úroková sadzba v Rusku nachádzala na úrovni 10 %.
Analytici centrálnej banky varovali, že inflácia bude pokračovať v zrýchľovaní. Preto banka uviedla, že bude uvažovať o ďalšom sprísňovaní menovej politiky.
„Zvýšené inflačné tlaky v kontexte ekonomického zotavovania môžu viesť k výraznejšiemu a dlhšiemu odklonu inflácie smerom nad náš cieľ,“ uviedla centrálna banka vo svojom vyhlásení. „To vytvára nevyhnutnosť ďalšieho zvyšovania kľúčovej sadzby na nasledujúcich zasadnutiach,“ doplnila.
Nutnosť zvýšenia sadzieb stúpla po tom, ako nová vlna západných sankcií spôsobila ďalšie oslabenie rubľa. Inflačné očakávania Rusov dosiahli 4-ročné maximum, pričom tempo rastu ekonomiky prekonalo prognózy.
Podľa centrálnej banky sa inflácia vráti na cieľovú úroveň 4 % až v druhom polroku 2022.
Rubeľ sa po oznámení o zvýšení sadzieb voči doláru posilnil na 71,58 RUB/USD zo 71,67 RUB/USD tesne pred oznámením rozhodnutia ruskej centrálnej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy