Prudké rasty aj pády: Ako ovplyvnili jednotlivé vlny pandémie trh s kryptomenami

, the conversation Foto: getty images

Záujem o kryptomeny viedol v uplynulom roku k vzniku viac ako 4000 nových druhov tokenov. Investori tak majú viac možností diverzifikovať svoje portfóliá v týchto aktívach a zároveň diverzifikovať riziko investovania do kryptomien.

Trh s kryptomenami zažil od začiatku pandémie covid-19 pred viac ako rokom búrlivé obdobie. To sa odráža hlavne v bezprecedentnom náraste:

  • celkovej hodnoty trhovej kapitalizácie,
  • ceny bitcoinu,
  • počtu kryptomien v obehu.

Covid-19 mal veľký vplyv na hodnotu kryptomien. Po vypuknutí pandémie celková trhová  kapitalizácie klesla na polovicu svojej hodnoty a v polovici marca 2020 dosiahla minimum na úrovni 142 633 miliónov dolárov.

Počnúc druhou vlnou sa trh s kryptomenami rýchlo zhodnotil a na konci decembra 2020 prekonal hranicu 700 miliárd dolárov.

Počas tretej vlny sa rast celkovej trhovej kapitalizácie kryptomien ešte viac zrýchlil. Na začiatku januára 2021 prekonal svoje historické maximum 786 839 miliónov dolárov z januára 2018). Následne 7. januára dosiahla 1 miliardu dolárov a 16. apríla nové maximum 2,26 bilióna dolárov.

Ani v tých najlepších snoch najoptimistickejších investorov by sa nedalo očakávať, že od začiatku roka 2020 do apríla 2021 sa trhová kapitalizácia všetkých kryptomien zmení z menej ako 200 miliárd dolárov na viac ako 2,2 bilióna dolárov. Tento neuveriteľný nárast môže byť spôsobený iba dôverou investorov v kryptomeny ako bezpečný prístav v časoch pandémie, a to aj napriek počiatočnému poklesu na tomto trhu. Niektoré práce publikované v špecializovaných časopisoch potvrdzujú pozitívny vzťah medzi výnosmi kryptomien a cenou zlata, čo by mohlo vysvetľovať, že niektoré virtuálne meny sú považované za bezpečné útočisko v časoch kríz, tak ako zlato počas celej nedávnej histórie. Aj napriek tomu je možné si myslieť, že tento trh je len nafukujúcou sa veľkou bublinou, ktorá v určitom okamihu praskne. Zatiaľ však rastie rýchlejšie ako ktorýkoľvek iný trh.

Ako reagoval na pandémiu bitcoin
Očakávalo sa, že počas pandémie sa všeobecne zvýši hodnota kryptomien a predovšetkým bitcoinu, pretože sa považujú za bezpečný prístav uchovávajúci hodnotu. Nikto by si však nepredstavoval, že cena bitcoinu prudko stúpne z 8000 dolárov, na ktorej bol pred krízou, na dnešných viac ako 60 000 dolárov.

Oficiálne vyhlásenie pandémie Svetovou zdravotníckou organizáciou 11. marca 2020 spôsobilo pokles ceny bitcoinu za jediný deň z 8 000 dolárov na 4 826 dolárov. Tento počiatočný pokles prinútil mnohých investorov zamyslieť sa, či sú bitcoiny skutočne bezpečným a stabilným zabezpečením, do ktorého sa oplatí investovať počas turbulentných časov, ale jeho cena sa rýchlo zotavila a počas prvej vlny pandémie dokonca mierne rástla a na konci roka prekonala hranicu 10 000 dolárov z júla 2020. V druhej vlne covid-19 cena najznámejšej kryptomeny rapídne vzrástla a na konci novembra 2020 prekonala historické maximum 19 345,5 USD, zaznamenanú 16. decembra 2017. Po Vianociach prišla tretia vlna a cena bitcoinu už rástla raketovo. Iba rok po vyhlásení pandémie WHO, dosiahla  nepredstaviteľnú hranicu 60 000 dolárov. Tento pôsobivý rast ceny je ďalším znakom bubliny na trhu s kryptomenami, aj keď je to téma, o ktorej sa hovorí od roku 2017.

Trhová kapitalizácia bitcoinu navyše prešla rovnakým vývojom ako trh s kryptomenami, pretože počas troch vĺn SARS-CoV-2 mierne akcelerovala a výbušne rástla z hodnoty blízkej 150 miliardám dolárov pred COVID-19 na svoje historické maximum 1,2 bilióna dolárov v polovici apríla 2021.

Ako sa zmenil počet kryptomien v obehu
Pred vypuknutím pandémie bolo v obehu asi 5 000 kryptomien. O niečo viac ako rok neskôr ich už existovalo asi 9 500 kryptomien. Záujem o kryptomeny viedol v uplynulom roku k vzniku viac ako 4 000 nových kryptomien. Investori tak majú viac možností diverzifikovať svoje portfóliá v týchto aktívach a zároveň diverzifikovať riziko investovania do kryptomien. Vznik nových kryptomien spôsobil, že počas prvého štvrťroka 2020 dominancia bitcoinu klesla z 68 % na 51 %.

Medzi ostatnými kryptomenami v obehu vyniká ether, ktorý bol síce druhou najvýznamnejšou kryptomenou pred pandémiou, ale covid-19 nakoniec výrazne potvrdil jeho druhú pozícii za bitcoinom. Konkrétne pred a počas prvých mesiacov prvej vlny mal ether trhovú kapitalizáciu takmer 20 miliárd dolárov a jeho podiel na trhu s kryptomenami bol 8 %. V súčasnosti presahuje 300 miliárd dolárov a jeho prítomnosť na trhu je 14 %. Cena etheru pred pandémiou bola navyše 230 dolárov a v súčasnosti je viac ako 2 500 dolárov. Tieto údaje robia z ethera veľmi atraktívnu kryptomenu pre investorov:

  • je cenovo oveľa dostupnejší než bitcoin,
  • má veľmi vysokú trhovú kapitalizáciu, (poskytuje teda bezpečnosť),
  • má relevantnú úlohu na trhu.

Ostatné kryptomeny ešte bojujú o svoje čestné miesto na trhu s kryptomenami. Minci Binance sa podarilo umiestniť na treťom mieste s trhovou kapitalizáciou na úrovni 90 miliárd dolárov a 4,2 % trhu. Ripple sa umiestnila na štvrtom mieste s kapitalizáciou 60 miliárd dolárov a podielom 3,1%. Tether je na piatom mieste s trhovou kapitalizáciou 50 miliárd dolárov a podielom 2,5 %. Na konci augusta 2020 bol uvedený na trh Polkadot, ktorý sa dokázal umiestniť na šiestej priečke, s trhovou  kapitalizáciou 34 miliárd dolárov a 2 % trhovým podielom.

Zaujímavé je, že spodná časť tohto rebríčka desiatich kryptomien s najvyššou trhovou kapitalizáciou je veľmi sporná, zatiaľ čo bitcoin a ether majú svoje privilegované postavenie dominancie na trhu, ďaleko od ostatných.

To, či kryptomeny sú len bublinou na trhu, ktorá už čoskoro praskne a či to ovplyvní aj bitcoin a ether je otázne. Vedci ale sľubujú, že na túto tému prinesú o niekoľko mesiacov štúdiu s cieľom zodpovedať túto otázku.

Súvisiace články

Aktuálne správy