Ethereum: Čo to je a v čom sa líši od bitcoinu?

, CNBC Foto: getty images;YT/cryptobigboss

Ether, druhá najväčšia kryptomena na svete, kradne výslnie bitcoinu. Digitálna minca nedávno dosiahla rekordnú hranicu 4000 dolárov a medziročne rast viac než 450 %.

Poviete si, čože je to rast o 450 %, keď v kryptosvete sa to ani zďaleka nepribližuje výnosom tokenov dogecoin, ktoré si medziročne pripísali viac ako 11 000 %. Na druhej strane je veľa kryptoinvestorov, ktorí zavrhujú dogecoiny, ktoré vznikli len ako žart, a ich rast porovnávajú s obchodným šialenstvom stojacim za Redditom, ktoré napumpovalo ceny GameStopu a ďalších akcií.

Ether (ETH) je natívnou menou Etherea, blockchainovej platformy s otvoreným zdrojovým kódom. Ethereum bolo založené v roku 2013 rusko-kanadským programátorom Vitalikom Buterinom a niekoľkými ďalšími kryptodnikateľmi. Mnoho ľudí, ktorí založili Ethereum, bolo predtým zainteresovaných do bitcoinu. Pre Buterina bola funkčnosť bitcoinu príliš obmedzená. V rozhovore pre Business Insider to prirovnal k vreckovej kalkulačke, ktorá „robí jednu vec dobre“, pričom uviedol, že Ethereum je skôr ako smartfón s viacerými aplikáciami, ktoré môžete použiť.

To je hlavný predpoklad Etherea. Rovnako ako bitcoin je postavený na blockchainovej technológii, na distribuovanej počítačovej sieti, ktorá zaznamenáva všetky transakcie kryptomeny. Ale na rozdiel od bitcoinu môžu ľudia na vrchole Etherea vytvárať aplikácie. Podľa vlastných slov Buterina je Ethereum „blockchain so zabudovaným programovacím jazykom“ a „najlogickejším spôsobom, ako vybudovať platformu, ktorú je možné použiť pre mnoho ďalších druhov aplikácií.“ Ethereum tak nahradilo veľmi obmedzený skriptovací jazyk bitcoinu a umožnuje vývojárom napísať vlastné programy.

Inteligentné zmluvy
Sieť Ethereum hostí takzvané inteligentné zmluvy, zbierky kódov, cez ktoré sa zadávajú súbory pokynov a bežia na blockchaine. Inteligentné zmluvy sú vlastne programy, ktoré poskytujú decentralizované aplikácie alebo aplikácie, ktoré sú podobné tým zo smartfónov a ktoré bežia na operačných systémoch Google alebo iOS od spoločnosti Apple. S tým rozdielom, že ich nemajú pod kontrolou žiadne spoločnosti ani orgány.

Nedávno sme boli svedkami prudkého nárastu aktivity v sieti Ethereum, kvôli záujmu o NFT alebo nezameniteľné tokeny, čo sú digitálne aktíva určené na dokladovanie vlastníctva jedinečných virtuálnych položiek. Veľká časť NFT, od farebných on-line mačiek CryptoKitties až po CryptoPunkových avatarov, beží na sieti Ethereum.

Zjednodušene povedané, bitcoin je platobná sieť, ktorú je možné použiť na prevod hodnoty medzi dvoma ľuďmi kdekoľvek na svete. Dnes sa používa hlavne na investovanie. Ethereum sa naopak zameriava na vytvorenie infraštruktúry pre internet, na ktorý nemá dosah žiaden (regulačný) orgán.

Veľkým trendom v Ethereum je v súčasnosti decentralizované financovanie. Ide o pojem, ktorý označuje tradičné finančné produkty, ako sú pôžičky a hypotéky, ktoré sa vytvárajú pomocou blockchainu. V takom prípade blockchain nahrádza všetkých možných sprostredkovateľov, od bánk až po vlády, a všetko sleduje.

Kritika
Ethereum však ani zďaleka nie je dokonalé. V roku 2017 popularita hry CryptoKitties spôsobila veľké preťaženie siete, čo výrazne spomalilo transakcie a viedlo vývojárov hry k zvýšeniu poplatkov.

Škálovateľnosť je dnes jedným z najväčších problémov siete Ethereum. V súčasnosti funguje pomocou protokolu proof-of-working, ktorý je podobný bitcoinu. To znamená, že ťažiari kryptomien s účelovo vyrobenými počítačmi musia súťažiť o riešenie zložitých matematických hádaniek, aby mohli overiť transakcie. To viedlo ku kritike bitcoinu aj Etherea zo strany tých, ktorí sa odvolávajú na veľkého množstva spotrebovanej energie týmito sieťami. Ethereum ale prechádza ambicióznym upgradom s názvom Ethereum 2.0. To by viedlo k posunu k modelu „proof-of-stake“, ktorý sa pri spracovávaní nových transakcií spolieha na „aktérov“, ktorí už majú nejaký éter.

Investori do kryptomeny tvrdia, že aktualizácia by mala pomôcť sieti Ethereum bežať vo veľkom rozsahu, spracúvať oveľa viac transakcií rýchlejším tempom a podporovať aplikácie s miliónmi používateľov.

Mohlo by to tiež viesť k krátkodobému zhodnoteniu ceny. Držitelia tokenov ether, ktorí sa snažia, aby mohli overovať transakcie v novej sieti, si čoraz viac tokenov odkladajú, čo by teoreticky mohlo obmedziť dostupnú dodávku ethera.

Niektorí skeptici stále nie sú presvedčení o investovaní do digitálnych aktív ako je bitcoin a ether. Najnovšia rally niektorým investorom nápadito pripomína kryptobublinu z roku 2017, v ktorej cena bitcoinu narástla na 20 000 dolárov a o rok neskôr klesli až na 3 122 dolárov. Medvedi tvrdia, že kryptomeny sú v ďalšej bubline, ktorá čaká na prasknutie, naopak býci sú presvedčení, že tentokrát to je celkom inak. Hlavne z dôvodu zvýšeného záujmu zo strany inštitucionálnych investorov.

Súvisiace články

Aktuálne správy