Flash analýza: Inflácia ďalej zrýchľuje, v apríli dosiahla 1,6 %

, 365bank Foto: getty images

​​​​​​​Medziročný rast cien tovarov a služieb dosiahol v apríli úroveň 1,6 %. Rast cien tak od februára tohto roka postupne zrýchľuje. V medzimesačnom porovnaní, teda oproti marcu, sa ceny zvýšili o 0,2 %.

Podobne ako v marci, tak aj v apríli sa pod vyššiu infláciu podpísali hlavne drahšie pohonné látky a tiež zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška najrýchlejšie rástli ceny v doprave (až o 9,3 %), a to kvôli zdražovaniu ropy na svetovom trhu. Za benzín zaplatíme aktuálne zhruba o 20 % viac ako pred rokom. Druhý najväčší rast dosiahol v apríli tabak a tabakové výrobky (o 8,7 %) kvôli zvýšeniu spotrebnej dane.

Lacnejšie ako v rovnakom období vlaňajška nás v apríli vychádzali hlavne potraviny (o -1,1 %) a tiež bývanie a energie (o -1 %). Práve tieto položky pôsobia v posledných mesiacoch brzdiaco na infláciu. Menej ako vlani sme v apríli zaplatili ešte aj za odevy a obuv (o -0,4 %), pod čo sa mohol podpísať aj výpredaj zásob po otvorení predajní.

Ceny energií od začiatku tohto roka klesajú vďaka zlacneniu elektriny a plynu. Ceny potravín sú medziročne nižšie v dôsledku bázického efektu, keďže v úvode minulého roka potraviny výrazne zdražovali. V cenách potravín sa prejavuje aj dobiehajúci vplyv lacnejších agrokomodít z minulého roka. Efekt lacnejších potravín ale bude len dočasný. Na mesačnej báze (apríl vs. marec) už vidíme, že ceny potravín vzrástli, a to o 0,5 % a ťahali infláciu nahor. Najvýraznejšie zdražovali mliečne výrobky, mäso a zelenina.  

Očakávame, že aj v nasledujúcich mesiacoch bude inflácia dosahovať podobné medziročné tempo, resp. bude postupne zrýchlovať. Smerom nahor ju budú tlačiť hlavne vyššie ceny benzínu a pridá sa aj zdražovanie potravín. Poľnohospodárske komodity na svetovom trhu totiž už mieria nahor, takže v nasledujúcich mesiacoch budú pôsobiť prorastovo na infláciu. Za celý tento rok očakávame priemernú infláciu na úrovni 1,5 %.

Očakávame, že ceny potravín sa budú postupne zvyšovať. Rastúci dopyt z Číny po bravčovom mäse z Európy povedie k tomu, že ceny bravčového pôjdu zrejme zanedlho hore. Čína totiž začína opäť vo veľkom skupovať bravčové mäso z Európy, keďže v Ázii vznikli  obavy zo šírenia nových kmeňov moru ošípaných. Zdražovanie sa zrejme prejaví pri vajíčkach, pod čo sa podpisuje aj vtáčia chrípka. To sa môže neskôr prejaviť aj na vyšších cenách hydinového mäsa. Smerom nahor sú ceny mäsa tlačené aj zvyšujúcimi sa cenami obilnín, keďže tie sa používajú na kŕmenie zvierat. Očakávame, že počas tohto roka sa budú zvyšovať aj ceny chleba a pekárenských výrobkov, a to kvôli drahším obilninám a vyšším výrobným nákladom pekárov.

Prorastovo bude na ceny potravín pôsobiť aj zdražovanie sóje, cukru, olejov na svetovom trhu a tiež rastúce ceny ropy. Potraviny totiž treba nielen vyrobiť, ale aj prepraviť do obchodov. V druhom polroku bude ceny potravín ovplyvňovať nová úroda. Pokiaľ bude dobrá, bude tlačiť ich ceny nadol.

 

Autorkou je Jana Glasová, analytička 365.bank

Súvisiace články

Aktuálne správy