Warren Buffett už má za seba náhradu: Kto bude novým generálnym riaditeľom Berkshire Hathaway?

, CNBC Foto: SITA/AP

Pre milióny ľudí, ktorí sa v sobotu nemohli dočkať výročného stretnutia Berkshire Hathaway, čakala odmena v podobe nečakanej novinky. Podpredseda Berkshire Charlie Munger nechtiac prezradil, kto bude následníkom predsedu a výkonného riaditeľa Warrena Buffetta.

Počas priestoru na otázky akcionárov, padla aj taká, či spoločnosť nie je príliš zložitá na riadenie. „Greg si túto kultúru zachová,“ povedal 97-ročný Munger a jednoducho vysvetlil, že decentralizovaná povaha spoločnosti by prežila jeho i Warrena Buffetta. To však stačilo na to, aby dostali odpoveď aj tí, ktorí pýtali na plány nástupníctva v konglomeráte, keď ho už nebude mať na starosti 90-ročný predseda a výkonný riaditeľ Buffett. Munger tak naznačil, že najvyššiu pozíciu získa podpredseda Greg Abel, ktorý riadi všetky zaisťovacie operácie. „Riaditelia súhlasia s tým, že ak by sa mi dnes večer niečo stalo, bol by to zajtra ráno Greg," povedal Buffett. Pochválil nielen Abela ale aj podpredsedu Ajita Jaina. Odkedy boli v roku 2018 povýšení na podpredsedov, obaja boli považovaní za kandidátov na najvyššiu pozíciu. Buffett dodal, že vek je určujúci faktor, Abel má 59 a Jain 69. „Obaja sú úžasní. Pravdepodobnosť, že niekto bude mať 20-ročnú pristávaciu dráhu, však vytvára skutočný rozdiel. “

Z pohľadu Buffetta Munger jednoducho uznáva, čo je v predstavenstve bežnou praxou. „Vždy sme v Berkshire mali v podstate jednomyseľnú dohodu o tom, kto by mal riadenie prevziať na ďalší deň," uviedol Buffett.

Otázka, kto prevezme kontrolu Berkshire Hathaway po Buffettovi, je zdrojom špekulácií už viac ako 15 rokov. Po celé roky sa predpokladalo, že Buffettovým nástupcom bude David Sokol, ktorý riadil spoločnosti MidAmerican Energy, dnes pod menom Berkshire Hathaway Energy. Sokol však z Berkshire odišiel v roku 2011 po zverejnení informácií, že krátko pred odporúčaním, aby Berkshire prevzal podiel vo výške 10 miliónov dolárov v chemickej spoločnosti Lubrizol, stavil na Lubrizol 10 miliónov dolárov.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy