Britská ekonomika by mala v tomto roku prekonať rast USA

Británia by tento rok mala zaznamenať výraznejší rast než Spojené štáty, uviedla v najnovšom odhade americká investičná banka Goldman Sachs. Vychádza najmä z rýchleho tempa vakcinácie britského obyvateľstva.
Banka v nedeľu v informácii pre klientov zverejnila, že tohtoročný rast britskej ekonomiky by mal dosiahnuť až 7,8 %. „To je výraznejší rast, než s akým počítame v prípade USA,“ dodala.
Najnovší odhad vývoja americkej ekonomiky však banka nezverejnila. Zatiaľ posledný odhad oznámila vo februári, pričom vtedy uviedla, že tohtoročný rast ekonomiky USA by mal dosiahnuť 6,8 %. Ako hlavný dôvod oznámila balík ekonomických stimulov amerického prezidenta Joea Bidena.
Čo sa týka Británie, prognóza Goldman Sachs výrazne prekonáva odhad analytikov, ktorých v polovici apríla oslovila agentúra Reuters. Tí počítajú s tohtoročným rastom hrubého domáceho produktu (HDP) na úrovni 5 %. Medzinárodný menový fond (MMF) stanovil rast britskej ekonomiky v tomto roku predbežne na úrovni 5,3 %.
Od oznámenia prognózy MMF a ekonómov sa však objavili náznaky rýchlejšieho zotavovania britskej ekonomiky. Výrazne k tomu dopomáha vysoké tempo vakcinácie. V krajine je už prvou dávkou vakcíny proti chorobe COVID-19 zaočkovaná viac než polovica populácie. „Britská ekonomika sa začína prudko zotavovať z covidovej krízy,“ uviedla banka Goldman Sachs. Poukázala na signály výrazného rastu aktivity v sektore služieb počas apríla, ako aj na prudší než očakávaný rast maloobchodných tržieb za mesiac marec.
V minulom roku klesla britská ekonomika v dôsledku pandémie nového koronavírusu o takmer 10 %. Americká ekonomika zaznamenala podľa MMF pokles o 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy