Projekt Prax pre univerzity, riešenia pre firmy priniesol stovku návrhov

Tretí ročník projektu Prax pre univerzity, riešenia pre firmy prepojil 21 firiem a šesť fakúlt slovenských univerzít. Výsledkom nadviazania kontaktov bola viac ako stovka konkrétnych návrhov na spoluprácu, zároveň sa navzájom prepojili i niektoré zúčastnené firmy. Informovala o tom Slovenská agentúra pre rozvoj investícii a obchodu (SARIO), ktorá projekt zastrešuje.
SARIO využila svoje kontakty na slovenské podnikateľské subjekty a spustila projekt Prax pre univerzity, riešenia pre firmy už po tretí raz. Firmy dostali možnosť predkladať témy bakalárskych, diplomových a dizertačných prác na základe zadaní z praxe, ktoré potrebujú riešiť, navrhnúť oblasti pre vytvorenie spoločných výskumno-vývojových projektov s fakultami, ako aj ponúkať stáže študentom slovenských univerzít.
„Jedným z dôvodov, prečo univerzity a firmy nespolupracujú je skutočnosť, že nemajú vytvorený ekosystém na takúto spoluprácu. Univerzity a firmy pri svojich činnostiach prirodzene do kontaktu neprichádzajú a často nemajú kapacitu a expertízu na to, aby spoluprácu zastrašovali samostatne,“ uviedla koordinátorka projektu Alexandra Gačevičová.
Spolupráca vysokých škôl s praxou je jedným z pilierov vyspelej vedomostnej ekonomiky, pričom Slovensko, žiaľ, v štatistikách zaostáva. Bariéru pri získavaní investícií s vyššou pridanou hodnotou podľa SARIO predstavuje slabá dostupnosť kvalifikovanej pracovnej sily. Zručnosti absolventov univerzít často neodrážajú reálne potreby pracovného trhu. Generálny riaditeľ SARIO Róbert Šimončič zdôraznil, že napriek prevládajúcemu názoru, že pre vysoké školy a firmy je spolupráca zložitá, sa agentúra každoročne stretáva s veľkým záujmom firiem aj fakúlt o tento projekt.
Jednou z firiem, ktorej projekt pomohol pri nadviazaní spolupráce medzi firmami, je inovatívny slovenský startup AgeVolt. Spoločnosti sa podľa jej spoluzakladateľa Ivana Lindovského podarilo vytvoriť spojenie s firmou Jaguar Land Rover a firmou Proma, s ktorými v súčasnosti rokujú o možnej spolupráci.

Súvisiace články

Aktuálne správy