Nemecký verejný sektor vykázal vlani najvyšší schodok za 30 rokov

Deficit verejného sektora dosiahol v minulom roku v dôsledku pandémie nového koronavírusu viac než 189 miliárd eur, čo predstavuje prvý schodok za sedem rokov a najvyšší deficit za 30 rokov. Uviedol to v stredu nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil predbežné údaje.
Ako Destatis informoval, celkový schodok verejného sektora dosiahol vlani 189,2 miliardy eur. Prvýkrát od roku 2013 sa tak verejný rozpočet dostal do schodku, pričom bol najvyšší od zjednotenia Nemecka v roku 1990. Rozpočet verejného sektora zahrnuje rozpočet spolkovej vlády, spolkových krajín, samospráv aj systémov sociálneho zabezpečenia. Na porovnanie, v roku 2019 dosiahol verejný sektor podľa Destatisu prebytok na úrovni 45,2 miliardy eur.
Pandémia, ktorá si doteraz vyžiadala v Nemecku viac než 77.000 životov, najväčšiu ekonomiku Európskej únie ťažko zasiahla, na druhej strane sa ukázalo, že dôsledky pandémie zvláda ekonomika lepšie, než mnohí očakávali. Čiastočne k tomu prispelo rýchle zotavenie v Číne a s tým spojený tamojší vysoký dopyt po dovoze zo zahraničia.
Verejné výdavky sa v roku 2020 zvýšili o 12,1 % na 1,68 bilióna eur, keď sa vláda snažila kompenzovať výpadky zatvorených firiem, informovala agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na údaje Destatisu. Naopak, príjmy z daní klesli o 3,5 % na 1,49 bilióna eur.
Očakáva sa, že vysoké výdavky na podporu ekonomiky budú pokračovať, keďže minister financií Olaf Scholz v marci uviedol, že urobí všetko preto, aby sa krajina dostala z prepadu spôsobeného pandémiou.
Nemecko v súčasnosti zápasí s treťou vlnou pandémie a očakáva sa, že mnohé podniky ako reštaurácie, bary či kiná zostanú ešte nejaký týždeň zatvorené. Na druhej strane, počet ľudí pracujúcich v rámci systému kurzarbeit minulý mesiac klesol. Situácia sa zlepšila najmä v priemysle, ktorý ťaží z výrazného rastu exportu. Ako uviedol ekonomický inštitút Ifo, v marci pracovalo v rámci systému kurzarbeit 2,7 milióna ľudí, zatiaľ čo vo februári ich bolo 2,9 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy