Spotreba vodíka môže vzrásť až na 1,4 milióna ton, časť budeme dovážať

Spotreba vodíka na Slovensku by sa mohla do roku 2050 zvýšiť na hodnotu 400.000 až 1,47 milióna ton ročne. Intenzita rastu výšky spotreby záleží na tom, v akých odvetviach nahradí vodík súčasné energetické nosiče. Vzhľadom na energetické nároky súvisiace s výrobou vodíka a jeho predpokladanú spotrebu v SR, bude potrebné dovážať časť spotreby zo zahraničia. Vyplýva to z návrhu národnej vodíkovej stratégie „Pripravení na budúcnosť“, ktorú Ministerstvo hospodárstva (MH) SR zverejnilo v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
„Na základe existujúceho využitia vodíka možno predpokladať, že sa v SR do roku 2030 spotrebuje 178.000 ton vodíka ročne. Intenzívne využívanie vodíka predpokladá do roku 2050 nárast jeho celkovej spotreby na hodnotu 400 až 1470 kiloton (kT), teda 18 – 66,2 terawatthodín (TWh),“ uviedlo MH v stratégii. Vzhľadom na kapacitné limity elektrizačnej sústavy bude pre realizáciu najambicióznejšieho scenára výroby vodíka potrebné zapojenie všetkých dostupných technológií výroby vodíka a spôsobov jeho prepravy a skladovania. Slovensko bude pri výrobe vodíka okrem obnoviteľných zdrojov venovať pozornosť aj využívaniu elektriny z rezerv jadrových elektrárni.
Rezort spresnil, že pokiaľ by sa proces výroby ocele v SR zmenil na nízkoemisný s využitím vodíka, stúpla by spotreba vodíka v priemysle 2,8-násobne. S využitím medzinárodnej metodiky McKinsey by si ročná výroba 4,5 milióna ton nízkoemisnej ocele vyžiadala 324 kT vodíka. Pokiaľ bude v roku 2050 vodíkový pohon využívať 15 % ľahkých vozidiel kategórií M1 a N1 a zároveň 35 % autobusov, nákladných vozidiel a vlakov, spotreba vodíka dosiahne 150 kT ročne.
Najvýznamnejší podiel na raste spotreby vodíka na Slovensku bude mať sektor energetiky, priemyslu a dopravy. „Hlavným cieľom bude pokryť čo najväčšiu časť spotreby vodíka z domácich zdrojov, avšak vzhľadom na energetické nároky súvisiace s výrobou vodíka a jeho predpokladanú spotrebu v SR bude potrebné dovážať časť spotreby zo zahraničia,“ dodal rezort hospodárstva.
Po prerokovaní národnej stratégie vo vláde bude realizácia jej opatrení konkretizovaná do vecného, časového a finančného plánu v podobe akčného plánu realizácie Národnej vodíkovej stratégie „Pripravení na budúcnosť“. Jeho obsahom budú úlohy príslušných ústredných orgánov štátnej správy v danej oblasti.

Súvisiace články

Aktuálne správy