ŽOS Trnava podpísala kontrakt s rakúskym koncernom ÖBB za takmer 14 miliónov eur

Spoločnosť ŽOS Trnava vyhrala tender spoločnosti Rail Equipment GmbH & Co KG patriacej pod rakúsky koncern ÖBB o vývoj, konštrukciu a dodávku 90 kusov nákladných samovýsypných štvornápravových vozňov radu Faccns.

Spoločnosť ŽOS Trnava vyhrala tender spoločnosti Rail Equipment GmbH & Co KG patriacej pod rakúsky koncern ÖBB o vývoj, konštrukciu a dodávku 90 kusov nákladných samovýsypných štvornápravových vozňov radu Faccns. Zákazka má hodnotu 13,905 milióna eur, informoval o tom výkonný riaditeľ ŽOS Trnava Zdenko Lančarič.
Po výrobe 140 vozňov typu Faccnpps, 70 vozňov typu Fccnpps a 75 vozňov typu Fans pre švajčiarskeho zákazníka SBBI a následnom uplatnení opcie touto spoločnosťou na ďalších 40 kusov vylepšených vozňov je kontrakt podľa Lančariča pokračovaním úspešnej výroby vozňov pre potreby nákladných dopravcov. Táto oblasť predstavuje, ako uviedol, pre budúcnosť ŽOS Trnava veľký potenciál.
Špecifikom a pridanou hodnotou výsypných vozňov novej generácie voči v minulosti vyrábaným Faccnpps je hydraulické ovládanie výsypného systému.
Tento rok na skúšky na technické špecifikácie interoperability vozňov plánujú vyrobiť dva funkčné prototypy. „Následne v druhom kvartáli 2022 začneme vozne vyrábať sériovo. Posledný vyrobený vozeň odíde do Rakúska začiatkom roka 2023,“ informoval Lančarič. ŽOS Trnava sa v posledných rokoch podľa jeho slov v nemecky hovoriacich krajinách darí. Okrem zákazky pre švajčiarske SBBI minulý týždeň definitívne dohodla aj veľký kontrakt na spoluprácu pri výrobe autovozňov pre nemeckú firmu Waggonbau Niesky.
ŽOS Trnava je najväčšou dielňou na opravy železničných vozňov v strednej Európe. Vyrába nové nákladné železničné vozne, vykonáva revízie nákladných a osobných železničných vozňov, ich prestavby a modernizácie, opravy podvozkov, brzdových komponentov, ťahadlového a narážacieho ústrojenstva, výrobu a opravy dvojkolesí.

Súvisiace články

Aktuálne správy