Biden navrhne zvýšenie korporátnej dane, aby mal na investície

Americký prezident Joe Biden v stredu navrhne zvýšenie dane z príjmu právnických osôb o 21 až 28 % na financovanie ambiciózneho plánu investícií do infraštruktúry. Uviedol to nemenovaný zdroj z Bieleho domu.
„Prezident navrhne zásadnú reformu zákona o dani z príjmu právnických osôb, aby mal na investície a stimuloval vytváranie pracovných miest a zabezpečil, že veľké korporácie zaplatia spravodlivý podiel,“ povedal zdroj.
Prezident Biden má v stredu počas prejavu v Pittsburghu predstaviť plán na investovanie 2 biliónov USD (1,70 bilióna eur) počas ôsmich rokov do americkej infraštruktúry so zameraním na dopravu. Podľa zdroja na modernizáciu dopravnej siete v krajine bude vyčlenených 620 miliárd USD, vrátane výstavby ciest a diaľnic v dĺžke 32.000 kilometrov.
Pri investíciách do infraštruktúry sa počíta aj so sumou 174 miliárd USD na podporu trhov s elektrickými vozidlami a ďalšie miliardy majú smerovať do obnoviteľnej energie. Cieľom je znížiť spotrebu fosílnych palív v USA v rámci boja proti zmenám podnebia.
Tento plán „vytvorí milióny dobre platených pracovných miest, obnoví infraštruktúru našej krajiny a posilní pozíciu USA v konkurencii s Čínou, poznamenal vysokopostavený zdroj z administratívy.
Investičný plán v hodnote 2 biliónov USD je kľúčovým prvkom ambicióznej agendy administratívy USA zameranej na dekarbonizáciu ekonomiky do roku 2050 a obnovenie vedúceho postavenia krajiny pri riešení globálneho otepľovania.
Biden navrhuje granty a stimuly „na vybudovanie národnej siete 500.000 nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá do roku 2030. Vyzýva tiež na výmenu naftových tranzitných dopravných prostriedkov a elektrifikáciu najmenej 20 % školských autobusov.
Nová vláda sa zaviaže tiež minúť 165 miliárd USD na verejnú dopravu, vrátane železničných projektov, v snahe inšpirovať viac Američanov, aby presadli zo súkromných automobilov do vlakov a tranzitných systémov.

Súvisiace články

Aktuálne správy