Spotrebiteľské výdavky aj príjmy v USA vo februári klesli

Spotrebiteľské výdavky v USA sa po januárovom náraste vo februári znížili viac, ako ekonómovia odhadovali. Prispelo k tomu mimoriadne chladné počasie, ktoré ochromilo mnohé časti USA a tiež spory o balík stimulov, ktorý bol schválený až v marci. Ukázali to v piatok údaje amerického ministerstva obchodu.
Tie zároveň odhalili, že aj príjmy domácností minulý mesiac klesli, a to najviac v histórii týchto štatistík.
Výdavky spotrebiteľov sú kľúčovým ukazovateľom vývoja americkej ekonomiky, keďže v USA na ne pripadá až 70 % ekonomickej aktivity.
Podľa najnovších údajov sa výdavky domácností v USA vo februári 2021 znížili o 1 % oproti januáru, keď medzimesačne vzrástli o 3,4 %. Ekonómovia z Wall Street pritom odhadovali, že februárové spotrebiteľské výdavky klesnú o 0,7 %.
Ministerstvo zverejnilo aj údaje o vývoji osobných príjmov Američanov, ktoré vo februári 2021 medzimesačne klesli o 7,1 % po januárovom strmom zvýšení o 10,1 %.
Ekonómovia však očakávali ešte väčší pád výdavkov vo februári, až o 7,3 %. Napriek tomu bol februárový výsledok najhorší v histórii údajov a odráža pokles štátnych sociálnych dávok.

Súvisiace články

Aktuálne správy