Švajčiarska národná banka nezmenila extrémne uvoľnenú menovú politiku

Švajčiarska národná banka (SNB) nezmenila mimoriadne uvoľnené nastavenie menovej politiky. Jej úrokové sadzby zostávajú najnižšie na svete. Aj napriek aktuálnemu oslabeniu franku považovaného za bezpečný prístav zopakovala, že je v prípade potreby pripravená intervenovať na devízovom trhu.
SNB ponechala svoju kľúčovú sadzbu na úrovni -0,75 %, čo bolo v súlade s očakávaniami trhu. Takisto depozitná sadzba zostala na -0,75 %.
SNB nezmenila sadzby, aj keď švajčiarsky frank stratil voči euru 3 %, keďže dopyt po franku sa znížil.
„Aj napriek aktuálnemu oslabovaniu je hodnota švajčiarskeho franku vysoko. V snahe o stabilizáciu ekonomickej aktivity a cenových trendov, SNB nemení svoju expanzívnu menovú politiku,“ uviedla vo svojom vyhlásení banka. Dodala, že v prípade potreby je pripravená intervenovať proti posilňovaniu franku.
Objem devízových intervencií SNB v minulom roku stúpol na 110 miliárd CHF (99,39 miliardy eur), čo bolo najviac od roku 2012.
„Expanzívna menová politika poskytuje priaznivé podmienky financovania, znižuje tlaky na posilňovanie švajčiarskeho franku a prispieva k primeranému zásobovaniu ekonomiky úvermi a likviditou,“ uviedla SNB.
SNB nezmenila svoju prognózu a naďalej očakáva, že švajčiarska ekonomika v tomto roku vzrastie o 2,5 % až 3 %. V porovnaní s decembrom však mierne zvýšila svoje inflačné predpovede, v tomto roku počíta s infláciou na úrovni 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy