Španielska centrálna banka znížila prognózu rastu domácej ekonomiky v roku 2021

Španielska centrálna banka zhoršila prognózu rastu domácej ekonomiky v tomto roku. Dôvodom je slabší 1. kvartál a pomalé stimuly Európskej únie (EÚ).
Vyššie ceny ropy, mierne posilnenie eura a nárast dlhodobých úrokových sadzieb tiež prispeli k zníženiu rastovej predpovede v rámci svojho základného scenára na 6 %. Centrálna banka pôvodne počítala v tomto roku s expanziou až o 6,8 %.
Krok španielskej centrálnej banky vyjadruje rastúce obavy Európskej centrálnej banky (ECB), že pomalá distribúcia prostriedkov z fondu obnovy, ktorého celkový objem predstavuje 750 miliárd eur, pribrzdí zotavenie z koronakrízy, ktoré už spomaľuje chaotické očkovanie.
Roztváranie medzery medzi ekonomikami EÚ a USA prinútilo ECB, aby zrýchlila nákupy dlhopisov v rámci svojho núdzového pandemického programu PEPP, aby udržala náklady na financovanie nízko.
Centrálna banka odhaduje, že španielsky hrubý domáci produkt (HDP) v 1. kvartáli klesol o 0,4 %. Dôvodom bolo sprísnenie protiepidemických reštrikcií. Dodala, že v marci sa ekonomika začala mierne zotavovať vďaka uvaľovaniu reštrikcií a očkovaniu. Oživovanie by malo nabrať na dynamike v druhej polovici roka.
Centrálna banka však zvýšila prognózu rastu pre rok 2022 na 5,3 % zo 4,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy