Paradox bankoviek: Hodnota hotovosti v obehu v eurozóne stále rastie

, ČTK Foto: getty images

Na konci roka 2020 boli v obehu bankovky za viac ako 1,4 bilióna eur. To bolo o 11 percent viac ako pred rokom. Iba pätina z toho však bola využitá pre transakcie v rámci eurozóny.

Bankovky a mince sú v eurozóne stále živé a dobre sa im darí, napriek rastu počtu platobných kariet a bezkontaktných platieb, ktorý súčasná pandémia choroby covid-19 ešte zrýchlila.

Hoci podiel hotovosti na denných transakciách v eurozóne klesá, hodnota hotovosti v obehu sa za posledné desaťročie takmer zdvojnásobila. Vyplýva to zo správy Európskej centrálnej banky (ECB).

Tento fenomén, ktorý guvernér britskej centrálnej banky Andrew Bailey nazval paradox bankoviek, je spôsobený hlavne dvoma dôvodmi. Je to dopyt po mene mimo eurozóny a skutočnosť, že Európania hromadí svoj majetok v hotovosti, uviedla ECB.

Štúdie ukázali, že zhruba 30 až 50 percent hodnoty zostáva mimo eurozóny, okrem iného v rozvojových krajinách s nedostatočne rozvinutou platobnou štruktúrou a nedostatkom dôveryhodných možností pre sporenie. Jeden prieskum tiež ukázal, že tretina domácností v eurozóne si v roku 2019 držala hotovostné rezervy doma. Boli to síce prevažne menšie sumy, ale v niektorých prípadoch aj viac ako 10 000 eur. Rast hotovosti zosilnel v čase koronakrízy tempom, ktoré možno porovnať s rastom v časoch po kolapse banky Lehman Brothers Holdings v roku 2008, uviedla agentúra Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy