Nový guvernér tureckej centrálnej banky prisľúbil zníženie inflácie

Nový guvernér tureckej centrálnej banky Sahap Kavcioglu prisľúbil, že banka bude efektívne používať nástroj menovej politiky na udržanie cenovej stability.
Kavcioglu vo svojom písomnom vyhlásení uviedol, že zasadnutia menového výboru centrálnej banky sa budú konať podľa doterajšieho plánu. Centrálna banka bude podľa neho „naďalej využívať nástroje menovej politiky efektívne v súlade so svojím hlavným cieľom dosiahnuť trvalý pokles inflácie“. Kavcioglu dodal, že spomalenie inflácie „podporí makroekonomickú stabilitu“, keďže spôsobí pokles rizikovej prirážky krajiny, trvale zníži náklady na financovanie a zlepší podmienky potrebné na trvalý rast, ktorý zvýši investície, produkciu, export a zamestnanosť.
Kavcioglu nahradil na čele centrálnej banky Naciho Agbala v sobotu (20. 3.). Agbal bol vo funkcii len necelých 5 mesiacov. Počas jeho pôsobenia centrálna banka zvýšila svoju kľúčovú sadzbu celkovo o 875 bázických bodov, čo bolo najvýraznejšie sprísnenie menovej politiky spomedzi všetkých veľkých svetových ekonomík. Agbalovu prácu ocenili analytici, podľa ktorých dokázal obnoviť dôveryhodnosť centrálnej banky.
Nečakaná výmena guvernéra bola oznámená bez zdôvodnenia. Pravdepodobnou príčinou je práve spomínané sprísňovanie menovej politiky. Erdogan je známy svojím odporom voči vysokým úrokovým sadzbám.
Medzi kritikov vysokých úrokových sadzieb patrí aj nový guvernér centrálnej banky Kavcioglu. Vo svojom článku, ktorý vo februári zverejnil provládny denník Yeni Safak, poukázal na to, že všade vo svete sú úrokové sadzby takmer na nule. „Zvýšenie sadzieb nevyrieši naše ekonomické problémy,“ napísal a dodal, že vysoké sadzby nepriamo spôsobia zrýchlenie inflácie.
Turecká centrálna banka vo štvrtok (18. 3.) prekvapivo výrazne zvýšila svoju hlavnú sadzbu, ktorá stúpla o 200 bázických bodov, na 19 %. Ekonómovia v priemere počítali s nárastom len na 18 %. Agbal sa agresívnym sprísňovaním menovej politiky pokúšal dostať pod kontrolu vysokú infláciu, ktorá vo februári dosiahla viac než 15 %.
„Erdoganovo nečakané rozhodnutie vyhodiť Naciho Agbala z postu guvernéra centrálnej banky ukazuje dilemu, ktorej bude čeliť každý úradujúci guvernér. Ak budú počúvať Erdoganove výzvy na zníženie sadzieb, stratia kontrolu nad menou. Ak urobia správne rozhodnutie a sprísnia menovú politiku, stratia prácu. Agbal stratil svoj post. Jeho nástupca Sahap Kavcioglu zrejme stratí líru,“ komentoval výmenu na čele tureckej centrálnej banky hlavný ekonóm Bloombergu pre rozvíjajúce sa trhy Ziad Daoud.

Súvisiace články

Aktuálne správy