Francúzsko naďalej počíta v tomto roku s nárastom ekonomiky o 6 %

Francúzsko naďalej počíta v tomto roku s nárastom ekonomiky o 6 %. A to aj napriek novým protiepidemickým reštrikciám v Paríži a ďalších regiónoch, ktoré začali platiť od soboty (20. 3.).
„Potvrdzujem naše ambície dosiahnuť v roku 2021 šesťpercentný rast,“ povedal francúzsky minister financií Bruno Le Maire v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Inter. Dodal, že po zrušení reštrikcií počíta s výrazným oživením ekonomickej aktivity.
V niektorých častiach Francúzska začali v sobotu platiť nové obmedzenia, ktoré sa dotknú približne tretiny obyvateľstva. Obchody so základnými tovarmi rovnako ako školy zostanú otvorené na rozdiel od predchádzajúcich tvrdších lockdownov. Nové opatrenia zrejme budú platiť niekoľko týždňov.
Vo Francúzsku platí od polovice januára zákaz nočného vychádzania, ale šírenie nového koronavírusu sa nespomalilo a nemocnice sú pod čoraz väčším tlakom. Podobne ako v iných európskych krajinách aj vo Francúzsku je očkovanie zatiaľ relatívne pomalé, čo odsúva vyhliadky na oživenie ekonomiky.
Ministerstvo financií odhaduje, že nové reštrikcie znížia celoročný výkon ekonomiky o 0,2 percentuálneho bodu. Pomoc pre zatvorené podniky bude stáť štátnu kasu ďalších 1,2 miliardy eur mesačne.

Súvisiace články

Aktuálne správy