Rebríček Bloomberg: Trump za prezidentovania ochudobnel o 700 miliónov dolárov

, ČTK Foto: SITA/AP

Majetok amerického podnikateľa Donalda Trumpa sa počas jeho pôsobenia v úrade prezidenta znížil o 700 miliónov na 2,3 miliardy dolárov. S odkazom na svoj rebríček miliardárov o tom informovala agentúra Bloomberg.

Na vývoj Trumpovho majetku vlani doľahla pandémia a s ňou súvisiace obmedzenia. Trump sa totiž výrazne angažuje v realitnom sektore, ktorého sa blokovania zavedené v snahe zastaviť šírenie koronavírusu týkali najviac. Trumpove firmy vlastnia napríklad kancelárie, hotely i prázdninové rezorty, ktoré však vlani museli zostať časť roka zatvorené. Výpadok príjmov tak ovplyvnil aj ich hodnotu. Popri tom klesla takisto hodnota Trumpovej flotily lietadiel a golfových centier.

Agentúra Bloomberg analyzovala finančné záznamy a ďalšie dokumenty s dátumom od mája 2016 do januára 2021, aby mala predstavu o tom, ako sa Trumpovi darilo finančne pred nástupom do úradu a po odchode z funkcie. Trump bol zvolený za prezidenta Spojených štátov v novembri 2016, v úrade bol od januára 2017 do januára 2021. Úrady v Spojených štátoch teraz Trumpa vyšetrujú kvôli finančným záležitostiam a kvôli väzbám v jeho rodinných podnikoch, pripomína server BBC.

Trumpove komerčné nehnuteľnosti sa na jeho čistom majetku podieľajú asi z troch štvrtín. Hodnota kancelárskych budov, ktoré vlastní alebo v ktorých má podiely, citeľne klesla ruka v ruke s tým, ako veľa ľudí začalo počas pandémie pracovať z domu a firmy zistili, že si vystačia s menšou plochou. Takýto trend by mohol pritom pokračovať aj dlhodobo.

Bloomberg ako agentúra zameraná na financie odhaduje, že hodnota hlavných komerčných nehnuteľností v Trumpovom vlastníctve klesla zhruba o 26 percent. Trump zároveň vlastní, spravuje či poskytuje licencie na používanie svojho mena viac ako desiatim hotelom a rezortom, plus 19 golfovým centrám. Aj keď golf za pandémie získal na popularite, pretože je to šport, pri ktorom je ľahké dodržiavať rozostupy, Trumpove dve golfové centrá v Škótsku sú dlhodobo stratové, ukázali záznamy, na ktoré odkazuje Bloomberg.

Nepríjemnosti Trumpovi spôsobil aj januárový útok jeho priaznivcov na budovu sídla amerického Kongresu. Americká golfová asociácia (PGA) po ňom vypovedala zmluvu na organizovanie turnaja v Trumpovom golfovom centre v New Jersey, ktorý sa má konať budúci rok. Asociácia to zdôvodnila tým, že by ju tieto súvislosti poškodili.

Po vlne bankrotov Trumpovcov firiem v 90-tych rokoch bola z významných bankových inštitúcií ochotná Trumpovi požičiavať len Deutsche Bank. Aj tá ale po útoku na budovu Kapitolu oznámila, že s Trumpom už biznis robiť nebude.

S majetkom za 2,3 miliardy USD sa Trump nedostal ani do prvej päťstovky najbohatších ľudí sveta. Podľa aktuálneho rebríčka miliardárov je na prvom mieste zakladateľ spoločnosti Amazon Jeff Bezos, ktorého majetok podľa Bloombergu dosahuje približne 184 miliárd dolárov, na druhej priečke je s majetkom za 180 miliárd USD spoluzakladateľ spoločnosti Tesla Elon Musk.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy