Zisk Volkswagenu vo 4. kvartáli vzrástol, ale teraz ho zasiahol nedostatok čipov

Nemecká automobilová skupina Volkswagen (VW) v utorok informovala, že vo 4. kvartáli zaznamenala strmý nárast zisku. Upozornila však, že v tomto roku jej produkciu zasiahol nedostatok čipov.

Konkrétne, zisk VW po zdanení za tri mesiace do konca decembra 2020 vzrástol na 7,09 miliardy eur z 2,88 miliardy eur rok predtým. Zisk pred zdanením sa zvýšil na 9,41 miliardy eur z predminuloročných 3,72 miliardy eur. VW vykázal ďalej zisk pred zdanením a mimoriadnymi položkami vo výške 9,66 miliardy eur, čo bolo oveľa viac ako 4,80 miliardy eur v predchádzajúcom roku. Prevádzkový zisk v sledovanom období stúpol na 7,98 miliardy eur z 3,42 miliardy eur vo 4. kvartáli 2019.
Tržby v poslednom kvartáli minulého roka vzrástli o 2,1 % na 67,40 miliardy eur.
Automobilka uviedla tiež, že jej prevádzkový zisk za celý rok 2020 pred mimoriadnymi položkami prekročil 10 miliárd eur.
Riaditeľ Herbert Diess však zároveň v utorok na tlačovej konferencii informoval, že Volkswagen v tomto roku zasiahli problémy s nedostatkom čipov pre polovodiče, ktoré stále pretrvávajú. Skupina tak nemohla vyrobiť 100.000 automobilov a nebude schopná tento výpadok v roku 2021 vyrovnať.
Diess dodal, že automobilka si zabezpečí budúce dodávky čipov prostredníctvom priamych dohôd s dodávateľmi polovodičov, čo predstavuje odklon od stratégie načrtnutej začiatkom tohto roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy