Spotrebiteľské ceny v Taliansku vo februári vzrástli, už druhý mesiac po sebe

Spotrebiteľské ceny v Taliansku vo februári vzrástli, už druhý mesiac po sebe a viac ako v januári. Ukázali to v pondelok najnovšie údaje štatistického úradu ISTAT.
Podľa štatistík sa spotrebiteľské ceny v tretej najväčšej ekonomike eurozóny vo februári 2021 zvýšili medziročne o 0,6 % po náraste o 0,4 % v predchádzajúcom mesiaci. Bol to ich najväčší rast od júna 2019, a prispel k nemu najmä miernejší pokles cien energií (o -3,6 % oproti -6,3 % v januári), a oživenia cien dopravy (nárast o 1 % po januárovom poklese o -0,1 %).
ISTAT uviedol tiež, že vo februári sa zrýchlil aj rast cien rôznych tovarov a služieb (na 1,9 % z januárových 1,8 %), cien rekreácie a kultúry (1,6 % z 1,4 %) a alkoholických nápojov a tabaku (1,9 % z 1,7 %), zatiaľ čo pokles cien telekomunikácií sa zmiernil na -3,3 % z -3,9 % a nákladov na vzdelávanie na -3,5 % z -3,7 %.
Medziročná miera jadrovej inflácie, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny energií a potravín, dosiahla vo februári 0,9 %, čo bolo mierne vyššie tempo rastu ako 0,8 % v januári.
V medzimesačnom porovnaní sa talianske spotrebiteľské ceny vo februári zvýšili o 0,1 % po januárovom náraste o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy