Ministri 14 krajín EÚ hovorili o ďalších krokoch Európskej aliancie pre batérie

Európska komisia (EK) usporiadala v piatok v poradí 5. ministerské stretnutie v rámci Európskej aliancie pre batérie, ktoré bolo zamerané na doterajší pokrok a na budúce opatrenia v rámci celého hodnotového reťazca batérií. Videokonferenciu viedol podpredseda EK Maroš Šefčovič, ktorý v exekutíve EÚ zodpovedá za tento projekt.
Eurokomisiu na debatách zastupovali aj komisár pre vnútorný trh Thierry Breton, komisár pre zamestnanosť Nicolas Schmit a komisárka pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreirová. V mene Európskej investičnej banky (EIB), ktorá poskytuje financovanie na tento projekt, vystúpili jej viceprezidenti Ambroise Fayolle a Thomas Östros a do debát sa zapojili aj zástupcovia ministerstiev zo 14 členských štátov EÚ, ktoré majú významné investície do hodnotového reťazca batérií. Slovensko na podujatí zastupoval štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Karol Galek.
Komisia pripomenula, že stretnutie bolo zvolané s cieľom prediskutovať pokrok dosiahnutý od posledného zasadnutia ministrov v roku 2019 a určiť najnaliehavejšie priority. Tými sú dodávky surovín a aktívnych materiálov pre EÚ a prístup ku kvalifikovaným pracovníkom.
Účastníci konferencie opätovne potvrdili svoje plné odhodlanie pracovať v rámci Európskej aliancie pre batérie a spoločným úsilím budovať inovatívny, udržateľný a globálne konkurencieschopný hodnotový reťazec batérií v Európe. Dohodli sa na viacerých opatreniach. Budú sa usilovať o prijatie nariadenia EÚ o batériách do roku 2022, pripravia okrúhly stôl o udržateľnej ťažbe surovín, zverejnia súbor zásad EÚ, ktorými sa riadia priemyselné akcie v segmente surovín, a vytvoria špecializovanú platformu pre spoluprácu, ktorá pomôže regiónom Únie riešiť nedostatok zručností v oblasti batérií.
Komisia pri tejto príležitosti vyzvala členské štáty EÚ, aby začlenili projekty v oblasti batérií do svojich národných plánov obnovy a odolnosti.
EÚ od spustenia Európskej aliancie pre batérie v októbri 2017 zaznamenala vznik asi 70 priemyselných projektov a rekordnú úroveň investícií. Komisia už schválila dva dôležité projekty spoločného európskeho záujmu v oblasti batérií v januári tohto roku a v decembri 2019, do ktorých je zapojených 59 podnikov z 12 členských štátov a ktoré predstavujú kombinovanú súkromnú a verejnú investíciu v hodnote približne 20 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy