Leto na mori: Záujem Slovákov o alternatívne spôsoby trávenia dovolenky rastie

, boataround

Slovenskí dovolenkári menia svoj prístup k letným destináciám. Vyhľadávajú súkromie a bezpečnosť uzavretej bubliny. Slovensko-český vyhľadávač, ktorý ponúka prenájom jácht, hlási nárast tržieb až o 200 %.

Záujem o tradičné zájazdy a pobyty v hoteloch rapídne klesol počas pandémie, doteraz menej obvyklý prenájom jácht naopak zaznamenal nárast. Potvrdzujú to údaje zo slovensko-českého vyhľadávača Boataround.com, ktorého návštevnosť medziročne narástla o 30 tisíc na 212 000 reálnych používateľov za mesiac január. „Dovolenka na jachte znamená vytvorenie bezpečnej bubliny, v ktorej sa vyskytuje len úzka skupina ľudí. Jachty predstavujú v týchto časoch ideálnu alternatívu k hotelom,“ vraví jeden zo zakladateľov a výkonný riaditeľ Boataround.com Pavel Pribiš. „Potvrdzuje to aj medziročný nárast našich tržieb až o 200 % za január 2021.“

Podľa doterajších štatistík vyhľadávača sa slovenskí dovolenkári zaujímajú viac o destinácie, do ktorých sa dá jednoduchšie dostať autom, ako je Chorvátsko, Taliansko, Sicília, Sardínia či grécke  ostrovy. Záleží aj na dostupnosti letov z Bratislavy a Viedne. „Napriek pandémii očakávame tento rok o niečo dlhšiu dovolenkovú sezónu, najmä v Chorvátsku. Tá bude končiť až na neskôr na jeseň. Zároveň predpokladáme, že počas zimy 2021 nastane postupný návrat turistov aj do vzdialenejších destinácií,“ dodáva Pavel Pribiš. Možnosti prenájmu lodí však existujú aj v tuzemských podmienkach, na Liptovskej Mare či na slepých ramenách Dunaja.

Loď či jachtu nie je možné riadiť bez kapitánskeho preukazu, preto sa rezervuje jachta aj s kapitánom. „V predchádzajúcich rokoch bol podiel nováčikov na Boataround.com pod 1 %, tento rok stúpol ich počet takmer na 10 %,“ upresňuje Pavel Pribiš s tým, že rastie aj počet záujemcov o kapitánske skúšky. Ak ich žiadateľ úspešne zvládne, môže si jachtu prenajať aj sám. A aké sú v tomto smere preferencie Slovákov? „Slováci uprednostňujú kvalitnejšie a novšie lode. Kopírujú tým, na rozdiel od Čechov či Poliakov, skôr klientov z Nemecka. Približne 35 % ľudí si rezervuje svoju dovolenku už počas januára a februára, ďalších 20 % tak urobí do konca mája,“ vysvetľuje Pavel Pribiš. Nezanedbateľným kritériom pri rozhodovaní je aj cena pobytu. V prípade štvorčlennej skupiny vyjde cena na osobu a noc v hlavnej sezóne v priemere 60 eur. Flexibilita, bezpečnosť a dostupnosť zostávajú okrem ceny hlavnými kritériami výberu. Aj v tomto prípade existuje možnosť využiť last minute zľavy, ako pri tradičných hotelových pobytoch, vzťahujú sa predovšetkým na staršie lode, prípadne lode, ktoré sú v menej preferovaných lokalitách.

Vyhľadávač Boataround založili v januári 2016 Jana Escher a Pavel Pribiš. Od svojho vzniku získal startup postupne niekoľko investícií od platformy Crowdbery, českej investičnej spoločnosti MITON CZ a súkromných investorov z ČR a SR. V decembri 2020 dosiahol obrat 10 mil. eur za 12 mesiacov.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy