Hodnota majetku domácností v USA dosiahla vlani rekordných vyše 130 bil. USD

Hodnota majetku amerických domácností dosiahla v závere minulého roka rekordných viac než 130 biliónov USD. Poukázala na to v najnovšej správe americká centrálna banka (Fed). Prispeli k tomu rozsiahle finančné stimuly zo strany vlády, ako aj kroky Fedu s cieľom zmierniť vplyv pandémie nového koronavírusu na ekonomiku.

Podľa správy Fedu, ktorú zverejnila agentúra Reuters, dosiahla hodnota majetku amerických domácností ku koncu minulého roka 130,2 bilióna USD (108,78 bilióna eur). To je o 12 biliónov USD viac než pred rokom.

Rastúce akciové trhy zvýšili hodnotu majetku domácností v poslednom kvartáli minulého roka o 4,9 bilióna USD a rast hodnoty nehnuteľností pridal ďalších 900 miliárd USD. Navyše, hotovosť, sumy na bežných a sporiacich účtoch zvýšili hodnotu majetku za 4. štvrťrok o 642,7 miliardy USD na rekordných 14,1 bilióna USD.

Celkový dlh domácností sa vo 4. kvartáli minulého roka po prepočítaní na celý rok zvýšil o 6,5 %, zatiaľ čo v 3. kvartáli rast predstavoval 5,7 %. Dôvodom je najmä rast dopytu po úveroch na bývanie, dodala centrálna banka.
Správa Fedu neposkytuje detailnejšie údaje, ako napríklad rozdiely vo vývoji hodnoty majetku bohatších a chudobnejších rodín. Nepoukazuje ani na rozdielne skúsenosti medzi zamestnanými a ľuďmi bez práce, či medzi Američanmi vlastniacimi akcie a nehnuteľnosti a tými, ktorí tieto aktíva nemajú. Poukazuje však na celkovú situáciu amerických domácností, ich finančnej sily, k čomu prispela pomoc štátu na začiatku krízy v hodnote takmer 3 bilióny USD, ako aj zníženie úrokových sadzieb a nákupy dlhopisov zo strany Fedu.

Súvisiace články

Aktuálne správy