Kuba umožní emigrantom investovať do malých projektov

Kubánski emigranti budú môcť investovať do malých projektov, ako je pestovanie ryže, pomarančov či avokáda. Oznámila to v stredu (10.3.) vláda v Havane. Jej cieľom je prilákať investície od Kubáncov žijúcich v zahraničí.
„Zameriavame sa na malé projekty v odvetviach, ako sú poľnohospodárstvo, rybolov, ľahký priemysel a výroba,“ uviedla Katia Alonsová, predstaviteľka vlády zodpovedná za zahraničné investície.
Kuba má niečo vyše 11 miliónov obyvateľov. V zahraničí žije ďalších 1,5 milióna Kubáncov v približne 40 krajinách, aj keď väčšina z nich emigrovala do Spojených štátov.
Niektorí z nich už predtým prejavili záujem investovať na Kube, ale odradili ich megaprojekty za niekoľko miliónov dolárov, ktoré im navrhla komunistická vláda.
Povolenie investícií do menších projektov je najnovším pokusom vlády v Havane presvedčiť diaspóru, aby prispela k zotaveniu Kuby z vážnej hospodárskej krízy. Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny vlani klesol až o 11 % na najnižšiu úroveň od roku 1993.
Vláda navrhuje 503 projektov v celkovej hodnote 12,07 miliardy USD (10,15 miliardy eur).
Kuba otvorila svoju ekonomiku zahraničným investíciám po rozpade Sovietskeho zväzu v 90. rokoch minulého storočia, ktorý uvrhol ostrov v Karibiku do vážnych ekonomických problémov.
Havane sa však nedarí prilákať toľko zahraničných spoločností, koľko by chcela, pretože jej vlastná byrokracia a americké sankcie odradili mnohých investorov.
Podľa Alonsovej na Kube pôsobí približne 280 zahraničných spoločností zo 40 krajín.

Súvisiace články

Aktuálne správy