Ruská letecká spoločnosť Aeroflot vykázala za minulý rok stratu

Ruská letecká spoločnosť Aeroflot vykázala za minulý rok veľkú stratu. Dôvodom boli cestovné obmedzenia na zastavenie šírenia nového koronavírusu, ktoré viedli k uzemneniu lietadiel po celom svete.
Najväčšie aerolínie v Rusku, ktoré kontroluje štát, zaznamenali za minulý rok čistú stratu 123,2 miliardy rubľov (1,4 miliardy eur ) po čistom zisku 13,5 miliardy RUB v roku 2019.
„Pretrvávanie rozsiahlych obmedzení medzinárodných letov a uzavreté hranice v dôsledku pandémie sú výraznými negatívnymi faktormi, ktoré majú naďalej rozhodujúci vplyv na letecký priemysel všeobecne a zvlášť na skupinu Aeroflot,“ uviedol zástupca generálneho riaditeľa pre obchod a financie Andrej Čichančin.
Tržby Aeroflotu vlani klesli o viac ako 55 % na 302,2 miliardy RUB. Skupina Aeroflot prepravila v minulom roku 30,2 milióna cestujúcich, čo predstavuje medziročný pokles o vyše 50 %, uvádza sa vo vyhlásení.
Aj keď je strata Aeroflotu vysoká, stále je menej výrazná ako v prípade veľkých európskych leteckých spoločností. Na porovnanie, francúzsko-holandská skupina Air France-KLM vykázala za rok 2020 čistú stratu 7,1 miliardy eur a strata nemeckej spoločnosti Lufthansa dosiahla 6,7 miliardy eur.
Rusko na rozdiel od európskych štátov po letnom uvoľnení neobnovilo vlani na jeseň blokády, namiesto toho sa spolieha na očkovanie vlastnou vakcínou.
Aeroflot uviedol, že v 3. a vo 4. štvrťroku 2020 zaznamenal „významné zotavenie“ dopravy na domácom trhu a obnovil aj medzinárodné lety do viacerých cieľov.
Aeroflot poukázal aj na veľký úspech svojej nízkonákladovej dcérskej spoločnosti Pobeda, ktorá v druhej polovici 2020 zaznamenala nárast osobnej dopravy o 7,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy