RÚVZ v marci zatiaľ nezaznamenal nové prípady COVID-19 vo firme v Jaklovciach

V marci zatiaľ Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Spišskej Novej Vsi nezaznamenal nový prípad ochorenia COVID-19 vo výrobnej prevádzke firmy Leoni Slovakia v Jaklovciach v okrese Gelnica. Vo februári mala pozitívny test na toto ochorenie viac než štvrtina jej zamestnancov. Pre TASR to uviedla regionálna hygienička Renáta Hudáková.
Ako spresnila, v tejto prevádzke pracuje 157 ľudí, pričom od 6. februára do 23. februára zaevidovali 42 zamestnancov s ochorením COVID-19. „Úmrtia v súvislosti s daným zamestnávateľom neboli hlásené, priemerný vek pozitívne hlásených zamestnancov bol cca 37 rokov,“ povedala.
RÚVZ vykonal ešte 22. februára v tejto prevádzke štátny zdravotný dozor. „Nebolo zistené porušovanie platných opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR,“ doplnila s tým, že firma sa venuje výrobe káblových zväzkov pre automobilový priemysel a medicínsku techniku.
Hudáková potvrdila, že k šíreniu nákazy prispelo aj to, že i v tomto regióne žijú mnohé rodiny vo viacgeneračných domoch. Nový koronavírus sa tak častejšie šíril medzi členmi rodiny z rizikovej skupiny. Podľa starostu Jakloviec Matúša Fedora v obci v súvislosti s vyšším počtom infikovaných zamestnancov uvedenej firmy nezaznamenali zvýšený počet obyvateľov s ochorením COVID-19. „V tejto firme pracujú ľudia z celého gelnického regiónu. U nás sme mali zlú pandemickú situáciu v decembri, v januári a vo februári už nie. Situácia je dobrá aj v súčasnosti,“ dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy