Priemerný týždenný zárobok v Írsku vo 4. štvrťroku strmo vzrástol

Priemerný týždenný zárobok v Írsku vo 4. štvrťroku 2020 strmo vzrástol, najviac v histórii týchto údajov, od roku 2009. Informoval o tom v utorok centrálny štatistický úrad (CSO) v Dubline.

Konkrétne sa priemerný týždenný zárobok za tri mesiace do konca decembra 2020 zvýšil medziročne o 7,5 % na 844,98 eura po smerom nadol revidovanom náraste o 3,3 % v predchádzajúcom štvrťroku.
Bol to najväčší nárast týždňových príjmov od začiatku porovnateľných záznamov v roku 2009. Štatistici však upozornili, že v dôsledku výrazných zmien v zamestnanosti v určitých odvetviach môže dôjsť k jeho revízii.
Utorkové údaje tiež odhalili, že v súkromnom sektore stúpol priemerný týždenný zárobok o 8,5 % a vo verejnom sektore o 3,4 %. Najväčší nárast príjmov bol zaznamenaný v sektore informačných technológií a komunikácií (1344,59 eura), po ktorom nasledoval sektor finančný, poisťovací a realitný (1189,59 eura).
CSO pripomenul, že tento nárast priemerného týždenného zárobku odráža príjmy tých, ktorí si udržali prácu, vrátane zamestnancov umiestnených vo vládou podporovanom programe dotovania miezd, tzv. kurzarbeit.

Súvisiace články

Aktuálne správy