Maloobchodné tržby v Británii v januári klesli podľa údajov BRC

Maloobchodné tržby v Británii v januári klesli, prvýkrát od vlaňajšej jari, pretože súčasná blokáda zasiahla predaj v obchodoch s tovarom, ktorý nie je považovaný za nevyhnutný, viac ako v novembri 2020. Ukázali to v utorok údaje Konzorcia britského maloobchodu (BRC).
Podľa BRC sa celkové maloobchodné tržby v januári 2021 znížili medziročne o 1,3 %. Ale tzv. porovnateľné tržby v obchodoch otvorených viac ako rok vzrástli o 7,1 %.
„Súčasná blokáda zasiahla maloobchodníkov, ktorí nemajú nevyhnutný tovar, silnejšie ako v novembri, pretože nový variant koronavírusu zhoršuje dôveru spotrebiteľov a vedie zákazníkov k obmedzovaniu výdavkov najmä na oblečenie a obuv,“ uviedla Helen Dickinsonová, riaditeľka BRC.
Maloobchodníci medzitým tvrdo pracovali na rozšírení online predaja a zabezpečení dodávok tovaru alebo príprave objednávok na osobné vyzdvihnutie, aby si každý mohol kúpiť, čo potrebuje aj počas lockdownu, dodala Dickinsonová.
Separátne údaje spoločnosti Barclaycard ukázali, že výdavky britských spotrebiteľov v januári klesli o 16,3 %, najviac od mája 2020. Na druhej strane, výdavky v supermarketoch stúpili o 17 % a online maloobchodné výdavky vzrástli o 73 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy