Cena ropnej zmesi Brent po vyše roku prekročila 60 USD za barel

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent v pondelok dopoludnia vzrástla nad 60 USD za barel. Prvýkrát po vyše roku, od januára 2020. Podporili ju nádeje na ďalšie balíky stimulov v USA, ako aj disciplína veľkých producentov, ktorí dodržiavajú záväzky o obmedzení dodávok ropy na trhy.
Investori sú tiež optimistickejší a očakávajú zlepšenie dopytu, keď sa globálna ekonomika spamätá z pandémie nového koronavírusu vďaka očkovaniu.
Cena barelu (159 litrov) severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v apríli dosiahla v pondelok o 9.58 h SEČ 60,15 USD (50,20 eura). To bolo o 81 centov alebo 1,37 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.
Marcový kontrakt na americkú ľahkú ropu West Texas Intermediate (WTI) zdražel o 70 centov alebo 1,23 % na 57,55 USD za barel.
Ceny ropy stúpajú už niekoľko týždňov, keďže nový americký prezident Joe Biden sa snaží pretlačiť v Kongrese záchranný balík v hodnote 1,9 bilióna USD, ktorý zahŕňa podporu ekonomiky aj zvýšenie minimálnej mzdy.
Ministerka financií Janet Yellenová uviedla, že ak sa výdavkový balíček schváli v celom rozsahu, USA by sa „v budúcom roku mali dostať späť k plnej zamestnanosti“.

Súvisiace články

Aktuálne správy