Fínska ekonomika tento rok klesne najmenej spomedzi členov OECD

Fínska ekonomika tento rok klesne najmenej spomedzi členských štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Dôvodom je rýchla reakcia vlády a promptná podpora ekonomiky po vypuknutí pandémie nového koronavírusu. To pomohlo zmierniť šok, a tým aj pád fínskej ekonomiky.
Podľa OECD sa výkon fínskej ekonomiky v tomto roku zníži o 3,3 % po tom, ako hrubý domáci produkt HDP škandinávskej krajiny v 1. polroku klesol o 5,5 %.
To bol síce historický najstrmší pokles fínskeho HDP, ale patrí medzi najmenšie v rámci krajín OECD vďaka cieleným opatreniam na zastavenie šírenia vírusu, ktoré obmedzili stratu mobility obyvateľov. A tiež vďaka finančnej podpore, ktorá zabránila hromadným bankrotom a zachránila pracovné miesta, uviedla organizácia so sídlom v Paríži vo svojej správe.
OECD predpovedá Fínsku v nasledujúcich dvoch rokoch postupné zotavenie a nárast HDP o 2,1 % v roku 2021 a o 1,8 % v roku 2022, vedený súkromnou spotrebou a vývozom. Ale zároveň odporúča vláda v Helsinkách, aby podporila zvyšovanie zamestnanosti a produktivity, a vyhla sa tak pretrvávajúcim problémom po tzv. koronakríze.
„Je potrebné pochváliť efektívne manažovanie pandémie vo Fínsku. Teraz je dôležité podporiť ekonomickú aktivitu a znižovať nezamestnanosť na úroveň pred krízou, aby sa zabránilo pretrvávajúcim sociálnym a ekonomickým jazvám,“ uviedol riaditeľ OECD pre štúdie Alvaro Pereira.
„Zvyšovanie miery zamestnanosti, najmä u seniorov, a rast produktivity prostredníctvom väčšej ponuky kvalifikovaných pracovníkov, ako aj reforma regulácií, ktoré bránia hospodárskej súťaži, zabráni dlhodobej erózii relatívnej životnej úrovne,“ dodala organizácia.

Súvisiace články

Aktuálne správy