Too big to fail: JP Morgan už nie je systémovo najdôležitejšou bankou

, ČTK Foto: SITA/AP

Americká investičná banka JPMorgan Chase & Co už nie je systémovo najdôležitejšou bankou sveta. Vyplýva to z rebríčka s dodatočnými kapitálovými požiadavkami, ktorý zverejnil Výbor pre finančnú stabilitu (FSB). Ten pracuje pre skupinu ekonomicky najdôležitejších krajín G20 a vypracúva zoznam globálne systémových bánk od roku 2011.

Za posledné tri roky spoločnosť JPMorgan, najväčšia banka v USA podľa aktív a trhovej kapitalizácie, bola vnímaná investormi, ale čo je dôležitejšie zo strany regulačných orgánov, ako systémovo najdôležitejšia banka na svete. To ale už neplatí. Bazilejská rada pre finančnú stabilitu zverejnila svoje najnovšie ročné rebríčky systematicky dôležitých bánk, ktoré zaznamenali pokles JPMorgan o jeden stupeň. A prečo je účasť na zozname FSB skôr prekliatím, než výhrou? Zahrnutie bánk na zoznam pre ne znamená prísnejšie kapitálové požiadavky a prísnejšiu kontrolu ich riadenia rizík.

Zoznam vznikol v reakcii na finančnú krízu, ktorá vypukla pred viac ako desiatimi rokmi a pri ktorej museli banky zachraňovať daňoví poplatníci. Banky sú zaradené do niekoľkých kategórií, podľa veľkosti, medzinárodného dosahu a zložitosti. Tieto kategórie stanovujú, aké veľké musia mať dodatočné kapitálové rezervy, aby v prípade ďalšej krízy dokázali absorbovať aj veľmi vysoké straty.

JP Morgan bola z 30 najvýznamnejších bánk, ako ich vymedzil výbor FSB, jedinou bankou v kategórii, ktorá musí držať dodatočný kapitál v pomere k aktívam vo výške 2,5 percenta navyše ku stanovenej minimálnej úrovni. Po novom sa JP Morgan pripojí k Citigroup a HSBC v ďalšej kategórii, ktorá vyžaduje dve percentá dodatočného kapitálu.

Nové kapitálové požiadavky nadobúdajú účinnosť od januára 2022. Väčšina bánk má už teraz kapitálové rezervy vysoko nad požiadavky regulátorov, uviedla agentúra Reuters.

Ďalšie americké banky Goldman Sachs a Wells Fargo klesli z kategórie vyžadujúce 1,5 percenta dodatočného kapitálu do nižšej kategórie vyžadujúce jedno percento. Táto kategória sa vzťahuje na 19 z celkovo 30 bánk. Čínska China Construction Bank naopak postúpila z jednopercentnej kategórie do vyššej, vyžadujúcej 1,5 percenta.

Podľa agentúry Bloomberg najnovší zoznam využíva informácie spred pandémie Covid-19, „ktorá poskytovateľov pôžičiek prinútila vyčleniť desiatky miliárd dolárov na pokrytie prípadných úverových strát, zatiaľ čo úrady zmiernili alebo oneskorili pravidlá, aby pomohli odvetviu reagovať.“

 

Súvisiace články

Aktuálne správy