Generálna oprava digitálnej regulácie: EÚ chce zabezpečiť spravodlivú konkurenciu

, CNBC Foto: SITA/AP

Google už vyjadril svoje obavy z pripravovaných pravidiel, ale okrem lobovania nemôžu technologické giganty urobiť nič, aby sa nové pravidlá neuviedli do života.

Zákon o digitálnych službách, ktorý má byť predstavený začiatkom decembra, má prepracovať správu obsahu na platformách ako Google a Facebook a je prvý svojho druhu od roku 2000. EÚ chce v zásade dosiahnuť, aby boli technologickí giganti zodpovednejší za obsah na svojich platformách a zabezpečiť, aby mali konkurenti spravodlivú šancu uspieť proti veľkým firmám.

„Je to revolučné," povedal v utorok pre CNBC Thomas Vinje, partner právnickej firmy Clifford Chance. Budúce pravidlá „pravdepodobne budú vyžadovať dramatické zmeny v obchodných praktikách a dokonca aj v obchodných modeloch“ Big Tech spoločností, uviedol.

Minulý mesiac predstavila komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová niektoré zmeny, ktoré by mohli byť zahrnuté do nového nariadenia. „Nové pravidlá budú … vyžadovať, aby digitálne služby, najmä tie najväčšie platformy, boli otvorené ohľadne spôsobu, akým formujú digitálny svet, ktorý vidíme. Budú musieť podať správu o tom, čo urobili pre odstránenie nelegálneho materiálu. Budú nám musieť povedať, ako sa rozhodujú, ktoré informácie a produkty nám odporúčajú a ktoré sa majú skryť, a dajú nám možnosť ovplyvňovať tieto rozhodnutia, namiesto toho, aby ich nechali jednoducho urobiť za nás. A budú nám musieť povedať, kto platí za reklamy, ktorú vidíme, a prečo nás určitá reklama zacielila.“

To by bola obrovská zmena pre technologické firmy, ktoré roky odmietali zverejňovať svoje algoritmy.

Európska komisia v posledných rokoch začala vyšetrovanie spoločností ako Amazon, Facebook, Apple a Google, obáva sa, že ich dominancia na trhu bráni hospodárskej súťaži. Skutočná zmena v dôsledku týchto vyšetrovaní je však často neuchopiteľná a európskych úradníkov frustrujú zdĺhavé právne kroky.

„Snáď najväčšou výzvou pri presadzovaní je zabezpečenie toho, aby sme mali správny právny rámec a právomoci na zabezpečenie konkurencieschopnosti a spravodlivosti digitálnych trhov,“ povedala Vestagerová.

Napríklad v roku 2017 Európska komisia uložila spoločnosti Google pokutu 2,4 miliardy eur za to, že propagovala svoju vlastnú porovnávaciu službu nakupovania, namiesto toho, aby umožnila podobný prístup konkurenčným spoločnostiam. V nadväznosti na tento prípad urobil Google niekoľko zmien, ale štúdia spoločnosti Lademann & Associates v septembri ukázala, že sa toho veľa nezmenilo. Podľa štúdie menej ako 1 % prenosu prostredníctvom služby Nákupy Google presmerovalo používateľov na konkurenčné nákupné webové stránky.

Nedávno bolo napadnuté rozhodnutie Komisie požiadať Írsko o vrátenie nezaplatených daní od spoločnosti Apple vo výške 13 miliárd eur. Súd EÚ v júli rozhodol, že Komisia nedokázala, že írska vláda poskytla spoločnosti Apple daňovú výhodu. Komisia sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala, mohlo by však byť pre ňu ťažké splniť toto dôkazné bremeno.

Karan Bhatia, viceprezident spoločnosti Google pre globálne vládne záležitosti a verejnú politiku, minulý týždeň vydal pre CNBC vyhlásenie, v ktorom sa okrem iného uvádza: „Ako sme objasnili v našej verejnej a súkromnej komunikácii, máme obavy z určitých ohlásených návrhov, ktoré by zabránili globálnym technologickým spoločnostiam slúžiť rastúcim potrebám európskych používateľov a podnikov.“ Bathia vo svojom blogovom príspevku vysvetlil, že Google sa obáva, ako môžu nové pravidlá napríklad zabrániť vyhľadávacej platforme v zobrazovaní reštaurácií v okolí a možnosti rezervácie stola. „Aj keď podporujeme ambíciu zákona DSA (zákon o digitálnych službách) vytvoriť jasné pravidlá na nasledujúcich 20 rokov, ktoré podporia hospodársky rast, obávame sa, že nové pravidlá môžu naopak spomaliť hospodárske oživenie,“ napísal.

Očakáva sa, že nariadenie zasiahne aj Facebook, Amazon a Apple a dokonca aj niektorých menších hráčov. Európsky univerzitný inštitút potvrdil, že „mnoho európskych startupov, obchodníkov alebo vývojárov nie je príliš nadchnutých pripravovanými pravidlami. Ak by sa náhodou niekto z nich niekedy výrazne presadil na trhu, vzťahovali by sa na neho pravidlá DSA," uviedol.

Čokoľvek Európska komisia navrhne budúci mesiac, budú musieť podpísať členské štáty a Európsky parlament. „Malo by trvať niekoľko mesiacov, kým budeme mať úplnú legislatívu, čo je problém na trhu rýchlo sa rozvíjajúcich technológií, ale čo je dôležitejšie, pravidlá sú iba jedným krokom, pričom presadzovanie týchto pravidiel je kľúčovou otázkou,“ hovorí Dexter Thillien, analytik Fitch Solutions. Dodal, že Big Tech firmy „využijú legislatívny proces a niektoré už začali, aby zdôraznili negatívny dopad na inovácie a celkovú ekonomiku, aby sa pokúsili urobiť konečné pravidlá menej prísnymi ako sú pôvodné návrhy.“

Okrem lobovania však nemôžu technologické giganty urobiť nič, aby v krátkom čase zastavili ambíciu presadiť nové pravidlá, uviedol Vinje spoločnosti Clifford Chance. „V skutočnosti tam nemajú žiadnych priateľov."

Súvisiace články

Aktuálne správy