Rozpočtový deficit Talianska vzrástol v 1. polroku na 10 % HDP

Rozpočtový deficit Talianska zaznamenal v 1. polroku tohto roka 10 % hrubého domáceho produktu (HDP), keď schodok za 2. kvartál dosiahol najvyššiu úroveň za viac než 10 rokov. Informoval o tom v piatok taliansky štatistický úrad ISTAT. Na porovnanie, v 1. polroku minulého roka predstavoval rozpočtový deficit 3,2 % HDP.
Za prudkým rastom rozpočtového schodku je pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené reštriktívne opatrenia s cieľom spomaliť šírenie vírusu. Opatrenia obmedzili príjmy do štátneho rozpočtu a na druhej strane, zvýšili výdavky štátu na podporu firiem a domácností.
Príjmy za prvých šesť mesiacov roka klesli medziročne o 7,7 %. Výdavky štátu však vzrástli o 5 %.
Za 2. štvrťrok tohto roka dosiahol rozpočtový deficit Talianska 10,3 % HDP, zatiaľ čo v 2. kvartáli minulého roka vykázala vláda vyrovnaný rozpočet. Výsledok za 2. kvartál predstavuje najvyšší schodok talianskeho rozpočtu od 1. štvrťroka 2010, keď dosiahol 11,3 % HDP. Za 1. štvrťrok tohto roka predstavoval rozpočtový schodok 9,8 % HDP.
Talianska vláda v týchto dňoch zlepšila pôvodnú prognózu pre tohtoročný rozpočtový deficit. Najnovšie očakáva, že dosiahne 10,8 % HDP, zatiaľ čo pred mesiacom počítala s rozpočtovým schodkom v roku 2020 na úrovni 11,9 % HDP. V minulom roku zaznamenalo Taliansko rozpočtový deficit na úrovni 1,6 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy