Nová dohoda zníži závislosť Pobaltia od dodávok energie z Ruska

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok ráno spolu s lídrami troch pobaltských krajín a Poľska oznámila dohodu o poskytnutí 720 miliónov eur určených na prepojenie energetickej siete pobaltských štátov s Poľskom, čím sa zníži energetická závislosť Estónska, Litvy a Lotyšska od dodávok z Ruska.
Von der Leyenová podpísala dohodu spolu s estónskym premiérom Jürim Ratasom, litovským prezidentom Gitanasom Nausedom, lotyšským premiérom Krišjanisom Kariňšom a poľským premiérom Mateuszom Morawieckym. Lídri troch pobaltských krajín a Poľska sa v Bruseli zúčastňujú na rokovaniach dvojdňového samitu EÚ.
„Urobili sme veľký krok vpred v prepájaní Európy a preukazujeme našu solidaritu v akcii,“ uviedla von der Leyenová v správe pre médiá. Uviedla, že prostriedky vyčlenené cez Nástroj na prepojenie Európy (CEF) pôjdu do infraštruktúry prepájajúcej pobaltské energetické siete cez Poľsko so zvyškom Európy. Väčšina z finančných zdrojov je určená pre vybudovanie nového prepojenia cez Baltské more s názvom „Harmony link“.
„Tento projekt je medzníkom a znamená ukončenie izolácie pobaltského trhu s energiou,“ uviedla šéfka EK po boku lídrov z Estónska, Litvy, Lotyšska a Poľska. „Zníži to ich nadmernú závislosť a nadmerné spoliehanie sa iba na jeden zdroj dovozu energie,“ dodala von der Leyenová bez toho, aby sa zmienila o Rusku ako o doterajšom dodávateľovi energie do Pobaltia.
Pobaltské štáty už dlho upozorňovali, že ich závislosť od ruského dovozu energie predstavuje hrozbu pre ich národnú bezpečnosť.
Snahy o odpojenie sa pobaltských krajín od dodávok elektrickej energie z Ruska a prepojenie so zvyškom Európy sú známe už niekoľko rokov. V predošlej exekutíve EÚ (2014-2019) mal tento projekt na starosti slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič, ktorý bol zodpovedný za budovanie energetickej únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy