Výnosy 10-ročných talianskych dlhopisov klesli na rekordné minimum

Výnosy 10-ročných talianskych štátnych dlhopisov padli v piatok na rekordné minimum ešte pred zverejnením správy o vývoji spotrebiteľských cien v eurozóne. Ekonómovia počítajú s pokračovaním deflácie. Po správe, že americký prezident Donald Trump mal pozitívny test na nový koronavírus, investori dávajú prednosť bezpečným aktívam, ako sú dlhopisy.

Ekonómovia prognózujú, že spotrebiteľské ceny v eurozóne v septembri klesli o 0,2 % rovnako ako v auguste, keď sa rast cien dostal do negatívneho pásma prvýkrát od roku 2016. Európsky štatistický úrad Eurostat ešte predpoludním zverejní prvý odhad vývoja inflácie v septembri.
Už aj predtým veľkú neistotu na trhoch ešte zvýšil pozitívny test amerického prezidenta, čo znížilo rizikový apetít investorov a podporilo bezpečné aktíva. Dopyt po dlhopisoch bol tiež hlavnou príčinou poklesu úročenia talianskeho vládneho dlhu. Výnosy referenčných 10-ročných dlhopisov sa na sekundárnom trhu znížili o 3 bázické body na rekordné minimum 0,75 %.
Talianske dlhopisy sa tento týždeň posilňovali aj napriek správam o oneskoreniach programu fondu obnovy Európskej únie (EÚ). Výsledkom regionálnych volieb na konci septembra sa totiž znížilo riziko predčasných parlamentných volieb.
Výnosy 10-ročných dlhopisov nemeckej vlády klesli v piatok ráno na -0,551 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy