Deficit českého štátneho rozpočtu sa v septembri prehĺbil na vyše 252 miliárd Kč

Deficit českého štátneho rozpočtu sa v septembri prehĺbil na viac než 252 miliárd Kč, zatiaľ čo v rovnakom období pred rokom predstavoval približne 21 miliárd Kč. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá prudko zvýšila výdavky štátu na podporu ekonomiky.
Rozpočtový schodok dosiahol ku koncu septembra 252,7 miliardy Kč (9,39 miliardy eur). V závere septembra minulého roka predstavoval deficit štátneho rozpočtu 20,99 miliardy Kč. Uviedlo to vo štvrtok české ministerstvo financií, ktoré citoval server novinky.cz. Po očistení o európske prostriedky deficit predstavoval 256,1 miliardy Kč.
Tohtoročný rozpočet pôvodne počítal so schodkom 40 miliárd Kč. Poslanecká snemovňa následne schválila zvýšenie schodku v súvislosti s ekonomickými dôsledkami globálnej pandémie ochorenia COVID-19 najskôr na 300 miliárd Kč a neskôr až na 500 miliárd Kč.
Výdavky zo štátneho rozpočtu na priame opatrenia na podporu občanov a firiem v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu vyčíslilo ministerstvo na 97,4 miliardy Kč. Odklady daní ako kompenzácie za reštriktívne opatrenia proti šíreniu nákazy znížili príjmy štátneho rozpočtu o 29,1 miliardy Kč, odhaduje ministerstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy