Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v auguste medzimesačne mierne klesli

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v auguste medzimesačne mierne klesli a medziročne sa ich rast citeľne spomalil. Ukázali to v utorok spresnené údaje štatistického úradu INSEE.
Index spotrebiteľských cien (CPI) v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa v auguste 2020 znížil o 0,1 % oproti júlu, keď medzimesačne vzrástol o 0,4 %.
Dôvodom bol najmä pokles cien priemyselných výrobkov o 1,2 % po júlovej stagnácii. Ceny energií pritom medzimesačne stúpli o 0,3 % (o 1 % v júli), služieb o 0,3 % a potravín o 0,2 % (po poklese o 0,9 % v predchádzajúcom mesiaci).
Po očistení od sezónnych vplyvov spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v auguste medzimesačne klesli o 0,5 %, čo kontrastuje s ich nárastom o 0,7 % v predchádzajúcom mesiaci.
V medziročnom porovnaní sa rast spotrebiteľských cien v auguste spomalil na 0,2 % z júlových 0,8 %. Aj v tomto prípade sa pod tento výsledok podpísal najmä pokles cien priemyselných výrobkov o 0,2 % a spomalenie rastu cien potravín.
Aj jadrová inflácia sa v auguste citeľne spomalila, a to na 0,5 % z 1,4 % v predchádzajúcom mesiaci.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Francúzska v auguste znížil medzimesačne o 0,1 % (po náraste o 0,4 % v júli) a medziročne stúpol o 0,2 % (o 0,9 % v júli).

Súvisiace články

Aktuálne správy