Japonská priemyselná produkcia v júli medzimesačne vzrástla o 8 %

Japonská priemyselná produkcia sa postupne zotavuje z prepadu spôsobeného koronakrízou a v júli sa prudko zvýšila. Motorom rastu boli automobilky.

Priemyselná produkcia v júli medzimesačne a na sezónne upravenej báze vyskočila o 8 % po náraste o 1,9 % v júni, uviedlo japonské ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu. Ekonómovia počítali so zvýšením len o 5,8 %. Produkcia v dôležitom automobilovom priemysle stúpla až o 35,8 %.
V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia klesla o 16,1 % po páde o 18,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia očakávali zníženie o 15 %.
Aj napriek pozitívnemu vývoju zostáva priemyselná produkcia v tretej najväčšej svetovej ekonomike výrazne pod úrovňou spred pandémie. V najbližších mesiacoch sa očakáva postupné zotavovanie, ale ešte bude nejaký čas trvať, kým sa dostane na úroveň spred koronakrízy.
Ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu počíta v auguste s nárastom produkcie o 4 % a v septembri o 1,9 %.
Separátna správa ministerstva hospodárstva, obchodu a priemyslu ukázala, že japonské maloobchodné tržby v júli medzimesačne a na sezónne upravenej báze klesli o 3,3 % po prepade o 13,1 % v júni. Ekonómovia prognózovali nárast o 3 %.
V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby v júli znížili o 2,8 % po zvýšení o 3,9 % v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia predpovedali -1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy