Bayer zaplatí 1,6 miliardy USD za urovnanie sporov o Essure v USA

Nemecký chemický a farmaceutický koncern Bayer sa dohodol na zaplatení 1,6 miliardy USD (1,35 miliardy eur) za urovnanie väčšiny súdnych sporov v USA, ktoré sa týkajú už stiahnutého antikoncepčného prostriedku Essure.

Podľa niektorých žien im tento implantát spôsobil nadmerné krvácanie, bolesti v oblasti panvy alebo zlyhal a nezabránil tehotenstvu.
Dohoda vyrieši približne 90 % z 39.000 žalôb konsolidovaných na súdoch v Kalifornii a Pennsylvánii. Konečná suma je pritom výrazne vyššia ako 1,1 miliardy USD, ktoré Bayer zaplatil v roku 2013 za akvizíciu spoločnosti Conceptus. Tá problematický prostriedok vyvinula. Bayer ukončil predaj Essure v roku 2018.
To však nie je jediný spor, ktorý vyšiel nemecký koncern riadne draho. V júni Bayer oznámil, že dosiahol dohodu o zaplatení 12,1 miliardy USD za urovnanie súdnych sporov, ktoré zdedil po prevzatí spoločnosti Monsanto (za 63 miliárd USD), vrátane sporov, ktoré sa týkajú prípravku na ničenie buriny Roundup. Ale v tomto vyrovnaní nie sú zahrnuté desiatky tisíc obvinení z ochorenia na rakovinu v súvislosti s Roundupom.
Investori už potrestali Bayer za problémy so súdmi. Od ukončenia akvizície Monsanto v júni 2018 sa akcie nemeckého koncernu znížili o viac ako tretinu.
Urovnanie sporov v prípade Essure sa zväčša očakávalo, keďže Bayer začiatkom tohto mesiaca oznámil, že si naň vyčlenil 1,25 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy