Ceny ropy sa v piatok ráno mierne zvýšili

Ceny ropy sa v piatok ráno mierne zvýšili a sú na najlepšej ceste zaznamenať tretí týždňový nárast po sebe. Podporili ich snahy veľkých producentov o obmedzenie ťažby, keďže existujú obavy o zotavenie ekonomík z koronakrízy.


Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s októbrovým kontraktom sa v piatok o 7.52 h SELČ predával po 42,88 USD (36,19 eura). To bolo o 6 centov alebo 0,14 % viac ako vo štvrtok (20. 8.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Októbrový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástol o 13 centov alebo o 0,29 % na 45,03 USD za barel.
Cena WTI sa od začiatku týždňa zvýšila o 2 % a Brent o 0,5 %. Oba referenčné druhy ropy vo štvrtok stratili okolo 1 %. Dôvodom bolo zvýšenie obáv o vývoj ekonomiky spôsobené správou z trhu práce v USA. Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v uplynulom týždni vzrástol, opäť sa dostal nad hranicu 1 milión a prekonal očakávania ekonómov.
Interná správa aliancie OPEC+ ukázala, že skupina sa sústredí na to, aby zabezpečila dodržovanie dohodnutých obmedzení ťažby členmi, ktorí doteraz produkovali viac, než mali. Podľa agentúry Reuters skupina OPEC+ zistila, že niektorí členovia budú musieť znížiť ťažbu o 2,31 milióna barelov denne, aby vykompenzovali doterajšiu nadprodukciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy