Trumpov tweet spôsobil prepad akcií firmy o 6 %: Nekupujte si pneumatiky Goodyear!

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Americký prezident Donald Trump vyzýva k bojkotovaniu americkej firmy na výrobu pneumatík Goodyear. Podľa neho totiž zakázala svojim zamestnancom nosiť čiapky so sloganom jeho kampane Make America Great Again.

Gumárenská spoločnosť podľa agentúry Reuters uviedla, že zamestnancov vyzvala, aby nenosili na pracovisku žiadne oblečenie podporujúce niektorú z politických strán či hnutí. Podľa správ niekoľkých amerických médií firma Goodyear na školení v továrni v Kansase zamestnancom povedala, že oblečenie s nápisom Make America Great Again považuje na pracovisku "za neprijateľné".

"Nekupujte pneumatiky Goodyear. Oznámili zákaz čiapok MAGA. Kúpte si lepšie pneumatiky za oveľa menej!" napísal Trump na Twitteri.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Kayleigh McEnanyové prezident vo svojom tweete vyjadril znepokojenie nad tým, že spoločnosť zakázala oblečenie s jeho sloganom Make America Great Again alebo hnutie Blue Lives Matter (Na modrých životoch záleží), ktoré podporuje amerických policajtov, ale nie oblečenie a doplnky s nápisom Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží), ktorý sa odvoláva na hnutie za práva černochov. "Goodyear musí svoju (firemnú) politiku vysvetliť," dodala McEnanyová.

Gumárenská spoločnosť, ktorá zamestnáva viac ako 60 000 ľudí, poprela, že by obrázok, na ktorý sa správy odvolávajú, zaobstarala alebo distribuovala ona. Nepoprela ale, že obrázok ktosi vydal na jej školení. Firma ďalej uviedla, že svojich zamestnancov všeobecne vyzýva, aby na pracovisku nedávali najavo podporu politickým stranám či kampaniam. Viditeľná podpora hnutí bojujúcich za ľudské práva a rovnoprávnosť je však v spoločnosti naďalej povolená.

Americkému výrobcovi pneumatík so sídlom v štáte Ohio, podľa agentúry Reuters, klesla hodnota akcií po Trumpovom tweetu o šesť percent, neskôr ale akcie časť strát zmazali.

Trumpa kvôli tweetu kritizoval demokratický senátor za Ohio Sherrod Brown. Podľa neho je "absolútne opovrhnutiahodné, že prezident vyzýva k bojkotu americkej spoločnosti, ktorá zamestnáva tisíce amerických robotníkov".

Súvisiace články

Aktuálne správy